Här är burgarna ingen snabbmat

Hällregn, kastvindar och isande kalla trottoarer. Hösten har gjort entré med råge. Trots det promenerar Gourmé och Gourmand längs en vindpinad Kungsholms strand.

Det är tredje gången gillt för herrarna som är på väg till den omåttligt populära hamburgerrestaurangen Flippin’ Burgers. De tidigare besöken har slutat med att de vänt då de sett kön eller gett upp efter nästan en timmes väntan.

Väl framme är kön lika lång som förut. De skriver upp sig på väntelistan och kurar ihop sig under markisen som åtminstone skyddar mot de värsta dropparna.

– Jag tänker stå här tills de släpper in oss, jag struntar i hur lång tid det tar den här gången, muttrar Gourmand.

Gourmé säger ingenting. Hans blick säger desto mer. Att inte kunna boka bord utan tvingas stå och köa för att eventuellt få äta är inte hans melodi.

Efter nästan en timme och en kvart blir ett bord utomhus ledigt och herrarna kastar sig ner på träbänkarna och synar menyn.

De bestämmer sig för att grunda med varsin hot dog i nybakt korvbröd (85 kronor) samt varsin milkshake (50 kronor).

Gourmés ”ballpark” är en klassisk hotdog kryddad med fänkål och som serveras med heminlagd rödlök samt jalapeños.

– Köttig och fin, så ska en korv smaka. Synd att surkålen var slut, säger han och surplar högljutt på sin gräddiga strawberry cheesecake-milkshake.

Gourmands val ”cowboy” är smaksatt med kaffe och anchochili.

– Såhär smakar min mun efter 8 koppar kaffe. Undrar om det är anchochilin som smakar lakrits? säger Gourmand och sveper sin chocolate fudge brownie-milkshake.

Det blåser nu riktigt kallt på uteserveringen och herrarna ber servitören att slå på infravärmen.

– Det går inte, då går strömmen i köket, förklarar servitören, men erbjuder raskt ett par filtar att svepa om ryggen på de suckande herrarna.

Gourmand blir dock på bättre humör när en rykande varm ”cricket” (115 kronor) ackompanjerad med en näve pommes ställs framför honom.

Den tjocka saftiga burgaren har fin stekyta och serveras med krämig cream cheese, karamelliserad lök, inlagd rödlök och jalapeños.

– Väldigt fina smakkombinationer, konstaterar han.

Gourmé är inte lika nöjd. Hans ”burgler” (105 kronor), en oldschoolburgare, visar sig vara i minsta laget. Burgaren serveras med ost, isbergssallad och hemgjord – något vattnig – dressing. De utlovade plommontomaterna verkar dock ha ersatts av någon smaklös kvistvariant.

Antagligen hade han blivit nöjdare om han valt signaturburgaren ”flippin” (125 kronor), en klassisk dubbel cheeseburgare med rikligt med majonnäs, senap, ketchup och silverlök. Det sötfluffiga hamhurgerbrödet bryter av fint mot den smörsalta köttmassan.

Kön ringlar nu dubbelt så lång bakom herrarnas ryggar som när de kom.

– Jag tycker synd om dem som står i kön, så nu går vi, säger Gourmé och erbjuder Gourmand att broderligt dela hans paraply.

Fakta

Flippin’ Burgers

Kök: Hamburgare, korv och milkshakes i modern samt klassisk tappning. Miljö: Mysigt gultonat 50-tals retrostuk, amerikansk dinerkänsla. Pris: Varmrätter 85–125 kronor.

Fakta

Foto: Kristina G Eriksson