Klassiskt kök – inte makalöst

Det är vår, men ännu är vädret lynnigt. Vill man njuta av ljusa kvällar utan att frysa kan en innergård täckt med glastak passa bra. En sådan finns i nyöppnade Hotell Kungsträdgården med sitt Brasserie Makalös. Så en kylig kväll styr Gourmé och Gourmand stegen dit.

– Det här måste vara ett idealiskt ställe om man vill slippa möta folk man känner. Om man tänkt ha en otrohetsaffär eller om man jobbar som spion, skojar Gourmand och ser ut över den glest befolkade matsalen. Det är ju nästan bara hotellgäster här.

Hotellmiljöer är bekväma, men opersonliga och befolkas av människor man aldrig kommer att se igen. Det vilar något lika opersonligt över menyn, som enbart består av de vanligaste franska krogklassikerna.

Gourmand inleder med gratinerad chèvre på honungsbakade endiver (98 kronor).

– Noll originalitetspoäng, konstaterar han. Men endiven är väldigt trevlig till. Jag blir faktiskt sugen på att laga det här själv hemma.

Gourmé tar Œufs en cocotte (88 kronor). Tricket med den är att gulan ska vara lös medan vitan ska precis ha stelnat. Makalös når nästan i mål. Gulan är lös men vitan har tyvärr blivit för hård och fått en lite svampig konsistens.

Han fortsätter med entrecôte café de Paris (275 kronor). Köttet, australisk Black Angus, badar i dragonsmakande smält smör. Det är så mört att det smälter i munnen. Portionen är gigantisk men så ljuvligt välsmakande att den går ner ändå. Gourmé ser dock bekymrad ut.

– Men vad är det med dig, undrar Gourmand. Är det inte gott?

– Det är ju det. Fruktansvärt gott till och med. Men nog känns det lite konstigt att köttet har transporterats hit från andra sidan jordklotet i dessa tider av klimatkris?

Även lammrostbiffen (189 kronor) har rest långt, från Nya Zeeland. Den är härligt vitlöksdoftande och serveras med ratatouille med mycket paprika och tomatpuré och en gräddig potatisgratäng.

Gourmand tar sig an en ugnsbakad torskrygg (289 kronor). Den är korrekt skivig men har precis som äggen anrättats någon minut för länge för att vara helt perfekt. Fisken vilar på en bädd av morot, fänkål och palsternacka och grön sparris. Allt i en angenämt smörblank fiskfond med svag saffranssmak som skulle behövt mer vin för att bli tipptopp.

Servitrisen talar sig varm för crème brûléen (85 kronor) och säger att den smaksatts med citrongräs. Av detta märks dock ingenting, även om krämen har sina erforderliga vaniljprickar. Tyvärr har den inte bränts av tillräckligt i salamandern för att sockret ska karamelliseras ordentligt. Det krasar mellan tänderna. Citronmarängpajen (88 kronor) är riktigt god, marängen inte för söt och citronfyllningen är välbalanserad.

– Jodå, avslutar Gourmand. Det var helt okej det här. Men jag är inte så säker på att vi går hit igen om vi inte blir sugna på att äta entrecôte eller vill gå på en hemlig dejt.

Fakta

Brasserie Makalös

Kök: Franska klassiker utan överraskningar.

Miljö: Nyöppnade Hotell Kungsträdgårdens inbyggda gård. Mest hotellgäster.

Vegetariskt: Nej.

Pris: Varmrätter 159–289 kronor.