Kommer undan tack vare läget

Efter en evighetslång tågresa anländer Gourmé och Gourmand utsvultna till Stockholms central. Nu gäller det livet. De tar första bästa krog med ett ledigt bord, vilket visar sig vara Stockholm fisk på Vasagatan.

Vännerna har varit här innan. De åt ett julbord här för flera år sedan med blandat intryck.

Redan i entrén står det klart att det inte skett någon större förändring – åtminstone inte med inredningen. Den kändes nog rätt cool när den var ny någon gång i början av 1990-talet, men nu är den bara trist.

Darriga ögnar de genom menyn och beställer. Men vartefter maten kommer in befästs bara det intryck som inredningen gett. Det mesta smakar helt ok, vissa saker är till och med goda, men det genomgående temat är att Stockholm fisk gör sina maträtter sämre än andra restauranger men tar mer betalt.

Ostronen är både billigare och bättre på B.A.R. Musslorna är godare och kostar mindre på Belgobaren. Silltallriken på Pelikan kostar visserligen en tia mer än den på Stockholm fisk men är betydligt godare.

Men tillbaka till bordet.

Ostronplatån (159 kronor) som Gourmé får in består av fem ostron av olika slag på en bädd av is, med ett tillbehör i form av en skål med rödvinsvinäger och hackad lök.

– Fem ostron? Inte ett halvdussin, utan fem. Kallar de det för platå, säger han och misslyckas med att stjälpa i sig ett ostron.

Det visar sig att köket inte har skurit loss ostronen från skalen.

– Det är en service som de flesta restauranger bjuder på, säger Gourmé.

Gourmands moules frites med aïoli (210 kronor) är också en besvikelse. Musslorna är små och vissa smakar surt. Trots hungern tappar Gourmand aptiten och lämnar hälften av musslorna oätna.

Gourmé tar en färsk mainehummer (295 kronor) med tre olika såser till, som dock alla smakar likadant. Hummern smakar allt annat än nykokt.

– Hummer är alltid gott, men den här har varit fryst, det kan jag sätta min slips på, säger Gourmé.

Gourmand har valt dagens fångst som är sej med ägg och räkor i brynt smör med färskriven pepparrot (259 kronor).

– Fisken är lite torr, men annars smakar det gott, säger han.

Gourmés efterrätt är kvällens höjdpunkt: En godisbricka (115 kronor) av hemgjorda godisar: sötsyrligt godisband, blåbärsmarshmallow, fransk nougat, vit chokladtryffel och en kokospetifour.

Gourmand som är ett glassmonster av rang väljer den hemgjorda glassen (85 kronor) till efterrätt. Chokladglassen är len och krämig, men pistagen är grynig av fett.

– Med det här läget behöver en krog inte se till att kunderna kommer tillbaka. Här klarar man sig nog bra på engångskunder.

– Sant. Hade Stockholm fisk legat någon annanstans så hade de nog tvingats skärpa till sig för att överleva. Med ett så centralt läge är risken att de kommer undan med att göra halvbra mat år efter år.

– En turistfälla helt enkelt.

– Jäpp.

Hummer är alltid gott, men den här har varit fryst, det kan jag sätta min slips på.

Fakta

Stockholm fisk

Mat: Fisk och skaldjur, traditonellt franskt-svensk kök.

Miljö: Hotellrestaurang med heltäckningsmattor och blåtonade rutor.

Priser: Varmrätter 159–349 kronor.

Fakta

Foto: Anna Z Ek