Kött, sås och potatis i mysigt bruna rum

Det avslagna vårvädret får Gourmé och Gourmand att hasta fram längs Gamla stans öde och knäpptysta gränder. Betydligt livfullare är det inne på restaurangen när de till slut kommer fram, rejält blåfrusna.

Ett rejält sorl fyller den brunmurriga lokalen som är fylld med vackra snickerier. Herrarna är lite tidiga och hänvisas först till baren en stund för att bordet ska hinna göras i ordning.

– Vi värmer väl upp? hojtar Gourmand och beställer in en gyllene skummande ale.

– Aye, mate, kontrar Gourmé och läppjar på sin single malt.

Väl vid bordet och med menyn i handen går Gourmé i gång på hemlagad vildsvinskorv som serveras nygrillad med sellericrème, spröd sallad och enbärsdoftande lingonsås (135 kronor).

De två avlånga korvarna är synnerligen köttiga och smakrika, utan att vara sydländskt kryddiga, och funkar fint ihop med den beska ruccolan och söta såsen.

Gourmands Tre svenska delikatesser (145 kronor) består av fänkålsgravad lax med senapsdressad gurka, potatisflarn med löjrom, gräddfil och rödlök samt tunna skivor rökt renhjärta med hemkokt äppelmos.

– Man får vad man har beställt, konstaterar Gourmand.

Kanske hade han blivit lite nöjdare om han valt Silltallriken med Ardbegmarinerad sill, krämig löjromssill och hembakt knäckebröd (115 kronor). Smakerna känns nya och spännande även för den sillvane.

Nu höjer herrarna och även de andra borden tempot. Det skålas, sjungs och hurras på skilda håll i den smockfulla lokalen.

Gourmé fortsätter på det vilda temat och testar hjortfilé (305 kronor). Köttet är finfint grillat och har sällskap av rostade rödbetor, potatiskaka och en björnbärs- och havtornsreduktion.

Den söta såsen, som mer för tankarna till flytande blodpudding, skuffar han diskret åt sidan.

Även Gourand går på vilttemat. Hans älginnerfilé (355 kronor) ska enligt menyn ackompanjeras med enbärsrostad endive, rosmarinstekt ostronskivling och persilje­crème samt ”blinningar”, uppsteka minikroppkakor. Köttet är verkligen perfekt grillat och kryddat så den vilda smaken verkligen kommer i centrum.

– Vart tog enbären och rosmarinen vägen? Fint tuggmotstånd i blinningarna dock, mumlar han.

En annan rätt på vilttemat är renytterfilé (335 kronor) som även den är en perfekt grillad köttbit som serveras med potatiskaka, rödvinsbrässerad schalottenlök och rökt fläsk. En välkomponerad rätt som vinner på sin enkelhet.

Lite mindre vild är pepparsteken (295 kronor). Den serveras med de klassiska tillbehören potatisgratäng och grönpepparsås, som visar att ”less is more”.

Med magarna fyllda av kött, sås och potatis behövs något lätt att runda av kvällen med. Norrländsk gudaspis (105 kronor) är myltade hjortron som varvats med grädde och en okänd likör. Anrättningen smälter i Gourmands mun, precis som de smöriga mandelflarnen som serveras till.

En riktig rökare är Ardbeg (95 kronor) – whiskyspetsad mocca- och chokladglass – som är lika härligt tjärig som en brygga i skärgården.

– Men jag vill ha mer kolaknäckcremé och mer rostad pistage och mandel, säger Gourmé.

Det är med motvilja herrarna lämnar den mycket gemytliga lokalen för att återigen möta grändernas iskyla.

Fakta

ARDBEG EMBASSY

Mat: Kött, sås och potatis i alla dess former. Mycket vilt. Miljö: Murrigt, brunt och gemytligt med mycket sorl. Pris: Varmrätter 185–355 kronor.

Fakta

Foto: Kristina G Eriksson