Köttfest i arga snickarens kök

Det är med lite bävan som Gourmé och Gourmand kliver in på nya krogen Angry Diner nära Mariatorget. Här, i Sjögräs gamla lokaler, har tv:s arga snickare Anders Öfvergård haft krog sedan början av sommaren.

Dessutom har stället blivit scen för en ny tv-serie. Öfvergård har tagit in tio ungdomar som aldrig jobbat på restaurang förut för att sedan, på sedvanligt dokusåpamanér, drilla dem nitiskt.

– Hoppas bara att vi inte blir utskällda, väser Gourmé.

– Ja, och att vi inte hamnar i tv, viskar Gourmand tillbaka.

De kan dock vara lugna. Tv-serien visar sig vara färdiginspelad.

Och namnet till trots är personalen mycket trevlig, även om det stundom märks en viss avsaknad av rutin. Herrarna hinner knappt sätta sig förrän en servitris dyker upp och frågar om de vill beställa, och sedan kommer ännu en, och en till.

– Men hellre för påpassad än bortglömd, säger Gourmand samtidigt som han får in sin förrätt jumbo shrimp (40 kronor styck) som är grillad rödräka med vitlöksmajonnäs och grillat surdegsbröd.

Räkan är spänstig och majonnäsen rundar av men brödet är lite för bränt och flottigt för hans smak.

Gourmés ceviche (120 kronor) innehåller lime-marinerad sej, granatäpple och koriander.

– Fisken är fast och fin men ­lime-smaken tar över helt. Det blir för surt, anmärker Gourmé.

På menyn finns, som sig bör på en amerikansk diner, flera varianter av hamburgare. Gourmand hugger in på tre sorters sliders (135 kronor), tre mindre burgare varav en med frasigt friterad portabellosvamp, en med sidfläsk i rökig barbequesås och en klassisk cheeseburgare med lök, tomat, jalapenos och amerikansk senap.

– Av jalapenon märks inte mycket men cheeseburgaren är ändå bäst av dessa tre, saftig och rosa­stekt, säger Gourmand.

Gourmé uppskattar sin grillade seabass (205 kronor) som serveras med en syrlig pico de gallo, en salsaröra med tomat, lök och koriander. Till det har han beställt sötpotatispommes (40 kronor), en frasig blandning av sött och salt.

Den här gången avstår de från meat feast (310 kronor). För att orka med denna köttfest bör man vara hungrig upplyser servitrisen. Den innehåller fyra sorters kött, serverade i högar på en träbräda, med ett rejält stycke beef shortrib tronande i mitten. Detta liksom sirloin cap och pork belly, sidfläsk, är saftiga bitar.

– Den här restaurangen är inget för den som försöker bli av med semesterkilona direkt, säger Gourmand.

För den som ändå har rum för dessert finns barnfavoriten sundae (85 kronor) på menyn – med kola- och chokladsås, vaniljglass samt jordgubbar. En kula egensnurrad glass (45 kronor) är för dagen en frisk hallonsorbet.

Målet är att öppna en Angry ­Diner på en rad orter, har Anders ­Öfvergård meddelat.

– Konceptet är sympatiskt, men man skulle önska lite mer finlir, säger Gourmé.

Gourmand gillar dock de stora portionerna, de låga priserna och den trevliga stämningen.

– Perfekt för avslappnat kompishäng.

Konceptet är ­sympatiskt, men man skulle önska lite mer finlir.

Fakta

Angry Diner

Kök: Amerikansk diner med opretentiös meny.

Miljö: Mörkt trä, och öppet kök.

Priser: Varmrätter 105–310 kronor.

Fakta

Foto: Åsa Sommarström