Min lokala hjälte

Köttfest på en äkta kvarterskrog

Känslan infinner sig som på beställning: det här är en tvättäkta kvarterskrog.

Den murriga matsalen som domineras av tunga färger och bruna möbler är på väg att fyllas av folk i alla åldrar. Det är fredagkväll. Folk är glada, högljudda och hungriga.

Herrarna får ett bord mitt i stormens öga. Serveringspersonalen springer fram och tillbaka i en rasande fart – men plockar upp förrättsbeställningen utan problem.

Gourmé beställer pollo al pil pil (65 kronor), en kycklingbit marinerad i chili, vitlök och lime. Men var är hettan? frågar han efter att ha tagit en tugga.

– Och det känns som kycklingen kommer direkt från frysen, fnyser han.

Servitrisen, märkbart besvärad av den allt annat än subtila kritiken, erbjuder honom lite sambal oelek.

Gourmand tar en ceviche (94 kronor) där fisken tillagats i syran från lime och som är kryddad med ingefära.

Fisken har en fin konsistens med mycket tuggmotstånd och syran blandas väl med den salta firren.

Herrarna beställer också machas a la parmesana (95 kronor), parmesangratinerade musslor som med sin saftighet och tydliga persiljesmak blir kvällens förrättsvinnare.

Under tiden hinner Gourmé dricka ur sitt vin och beställer påfyllning åt båda ur en dubbelt så dyr flaska. I all hast blandar servitören ner de dyrare dropparna i Gourmands glas med bordsvin.

Herrarna får ögonkontakt med ett par vid ett annat bord. Alla fyra skakar på huvudet.

Men humöret skiftar strax. Framför Gourmand står ett berg av korv, filé, flank och kotlett på ett rykande hett fat. Det är Patagonias specialitet parrillada de la casa (295 kronor).

– Det här hade räckt till alla här inne, säger han glatt och gnuggar händerna. Nu kör vi.

Gourmé beställer en 300 grams hängmörad entrecote (285 kronor) men efter att ha tagit ett par tuggor är han mycket mer intresserad av Gourmands köttfest.

– Entrecoten var okej, säger Gourmé medan han tuggar i sig en himmelsk chorizobit från Gourmands grilltallrik. Men för det priset förväntar jag mig något mer.

– Smaka på lammet också, säger Gourmand.

Tillsammans jobbar de sig i genom allt kött.

Tillbehören: avokado, en bönröra och husets kalla grönsakssås med koriander, lök och chili, fungerar mer som förströelse än att erbjuda något i sig. Lite tråkigt när köttet var så fint är de överens om.

Till efterrätt beställer Gourmé de vininkokta päronen (76 kronor) och med munnen full av frukt lutar han sig bakåt i stolen. Helt underbara konstaterar han.

Gourmands crepes (84 kronor) serveras med choklad och banan. Klassiskt och gott.

När notan hamnar på bordet summerar de även kvällen.

Mätta? Mer än så.

Belåtna? Nja, för Gourmés del kom köttfesten av sig lite. Gourmand drog vinstlotten denna kväll.

Det här hade räckt till alla här inne.gourmand betraktar nöjt ett stort fat med kött.

Fakta

Patagonia Nya gatan

Kök: Sydamerikanskt kvarterskäk. Mycket kött!

Miljö: Intim och avslappnad. Alla i personalen verkar hjälpa alla – bra då missförstånd tycks uppstå ibland.

Pris: Varmrätter 172–295 kronor.

Fakta

Foto: jan ekman