Min lokala hjälte

Köttfröjd i slamrig matsäckslokal

Friska februarivindar och värmen från en vintersol som knappt orkar över horisonten smeker ömt herrarnas kinder där de flanerar Djurgården runt. Stockholm målar upp sig som ett vintrigt vykort.

Herrarna riktigt myser av välbehag.

– Vi bor verkligen i världens vackraste stad, suckar Gourmand.

Men av promenader blir man såväl hungrig som törstig. Så tur då att det numera finns ett flertal krogar av olika sort ute på Djurgården, tänker herrarna.

Ulla Winbladh är den anrika klassikern, Josefina för Stureplansklicken och så Spritmuseum för…

– Barnfamiljer!? utbrister Gourmé när herrarna kliver in genom entrédörrarna.

Den slamriga avlånga lokalen, visserligen mysigt belägen i ett av galärskjulen, ger ett visst eko av matsäcksmatsal.

Nåväl, menyn är rätt diger och herrarna slår sig ner vid ett fönsterbord. Där får de inte sitta länge, förrän en pigg servitris uppmanar dem att ”ni får beställa i kassan”.

Gourmé låter sig snabbt övertalas av kassakvinnan att välja kronärtskockssoppan (120 kronor).

Soppan är dock tunn och vattnig, och han får salta den rejält innan den får privilegiet att glida ner i strupen.

Gourmand är mer nöjd med sin silltallrik (165 kronor).

Smör, västerbottensost, dillpotatis och såväl inlagd sill som brännvinssill får honom på sprudlande humör.

– Stockholm är inte bara vackert, utan vi har god mat också, konstaterar han.

Ett bättre val för Gourmé hade Kalixlöjromen (245 kronor) varit, ett riktigt generöst berg med kaviar, krämig gräddfil och citron.

Knappt har förrätten hunnit sjunka in förrän den pigga servitrisen är där igen.

– Vi stänger om en timme, säger hon uppfordrande.

Herrarna beger sig raskt tillbaka till kassan för nästa beställning. Gourmé väljer dagens vilt som är en vildsvinskorv (175 kronor) med surkål och rotfruktskaka. Korven är välkryddad, köttig och simmar i sötsur tomatsås. Surkålen är dock torr, kanske för att den serveras i en varm mini­stekpanna.

– De kunde gott fått ha gjort kakan lite saftigare också, muttrar han.

På andra sidan bordet gör dock Gourmand tummen upp över sin New York strip loin (295 kronor). Köttbiten är stor som en skokartong och mör som fransk paté.

Bookmakertoasten (195 kronor) har även den strösslats med samma möra köttbitar och får en twist av spritig pepparrotsdressing och söt honung.

Utanför har det börjat skymma och vintervykortet har ersatts med ”Stockholm by night”. Herrarnas ögonlock känns tunga.

Men varsin kopp kaffe och något sött vill herrarna dock få i sig innan de ska ut i kylan igen.

Chokladfondant (115 kronor) med marinerade körsbär och lättslagen grädde blir herrarnas sista val.

– Tror nog att det var lite sprit i de bären. Det värmer gott, skrockar Gourmand och torkar bort en klick grädde från sin väns näsa.

Vildsvinskorven är väl­kryddad, köttig och simmar i sötsur tomatsås. Surkålen är dock torr.

Fakta

Spritmuseum

Kök: Svenska och internationella klassiker med spritig twist.

Miljö: Mysig gammal varvslokal som blivit ljust omgestaltad. Varning för barnvagnar.

Pris: Varmrätter 185–325 kronor.

Fakta

Foto: Sara Kollberg