Fler krogar även på Kungsholmens mindre gator

Kobber är en av restaurangerna som öppnat på Hantverkargatan de senaste åren.
Kobber är en av restaurangerna som öppnat på Hantverkargatan de senaste åren.
Över 500 nya restauranger och fördubblad omsättning på tio år.
Stockholm krogliv blomstrar vilket också märks på etableringar på gator som traditionellt inte lockat de bästa krogarna.
– Folk har blivit rörligare, säger Claes Mikkelborg, krögare på Hantverkargatan.

Claes Mikkelborg öppnade Kobber för knappt två år sedan. Hade det varit för tio år tidigare hade restaurangen troligen inte hamnat på just Hantverkargatan.

– Nej, då hade den behövt ligga närmare tunnelbana eller buss, säger han.

Men i takt med att Stockholm fått allt fler krogar har också fler gator blivit intressanta för krögare. Idag är utbudet av restauranger på Hantverkargatan stort.

– Det finns en mångfald och det drar hit ännu mer folk, säger Claes Mikkelborg.

Hård konkurrens

Han tror inte att trenden att folk äter mer ute kommer att vända.

– Att äta ute är både en social bit och så handlar det om att få livspusslet att gå ihop. Då lägger man gärna pengar på restauranger istället för att börja laga mat klockan åtta på kvällen.

Claes Mikkelborg tycker mycket är positivt med dagens krogtrend. Men på en punkt är han kritisk.

– Konkurrensen är hård och det är många som kör den enkla vägen med halvfabrikat. Det dumpar priserna vilket gör det svårare för oss som kör riktiga råvaror och traditionell tillagning.

 

Läs hela vårt krogreportage här: 500 fler krogar i Stockholm – på tio år