Min lokala hjälte

En pärla – inte bara för turister

G ourmand leder in sin vän i en gränd i närheten av Stortorget i Gamla stan.

– Vart är vi på väg?

– Till Stockholms bästa restaurang.

– Spännande, säger Gourmé med en misstrogen min.

När Gourmand stannar utanför Gudrun Schymans gamla krog Kryp in skrattar Gourmé högt. Gourmand förklarar:

– Det här är Stockholm bästa krog enligt världens största resesajt Tripadvisor. Där har 450 besökare skrivit omdömen om restaurangen som placerar den i topp, före både Frantzén och Mathias Dahlgren.

Gourmé fnyser.

– Jag tycker det ser ut som en turistfälla, säger han efter att ha kastat en blick på menyn.

Ett par timmar senare kan de båda konstatera att så inte är fallet.

Kryp in erbjuder sina matgäster en kavalkad av svenska smaker som man annars bara ser på turistrestauranger. Skillnaden är att här är det väl­lagad mat, stora portioner och jämförelsevis ganska låga priser.

Gourmés västerbottenpaj (195 kronor) är krämig och god och kommer med en generös klick Kalixlöjrom.

Gourmand får en matjesill­filé (135 kronor) täckt av räkor, kräftstjärtar, kokt ägg, rödlök, dill och brynt smör. Smaken är god, om än lite överlastad.

Till huvudrätt tar Gourmé Wallenbergare (188 kronor) med tillbehören rårörda lingon, ärtor, lök, brynt smör och potatispuré. Kalvfärs­biffen visar sig vara precis så där fluffig och saftig som den ska vara.

Gourmand väljer länge mellan rödvinsbrässerat lammlägg (258 kronor), fisk och skaldjursgryta (195 kronor) och renrostbiff (278 kronor).

Han stannar för renrostbiffen – och ångrar sig inte. Den tar priset. Den kommer med jordärt- s­kockskräm, en kompott gjord på krusbär och rödlök, västerbottenpuré, soltorkade lingon och till allt detta rödvinssås.

– Det smakar väldigt svenskt, men är ändå nyskapande, säger han.

Gourmands efterrätt är också nyskapande men funkar inte riktigt lika bra; en crème brulée med glöggsmak och pepparkaksglass till (92 kronor).

– Nja, det var i alla fall inte min grej. Jag skulle ha valt varma hjortron med vaniljglass och vispad grädde i stället, konstaterar Gourmand.

Gourmé har hunnit bli ganska mätt och väljer rompaketet (135 kronor) bestående av två tryfflar på både mörk och vit choklad, ett litet glas rom och en kaffe. Han låter sig väl smaka.

På väg hem erkänner han:

– Ärligt talat, jag visste inte om att det här stället fanns.

Gourmand kan inte sluta skratta.

– Stockholms bästa krogrecensent kände inte till Stockholms bästa krog, säger han och gapflabbar vidare.

När han har lugnat ner sig medger han att det säger mer om restaurangen än om Gourmé.

– Vi är väl inte deras målgrupp helt enkelt. Det var ju faktiskt mest turister där inne, säger Gourmand.

Fakta

Kryp in

Kök: Högklassig turistkrog. Erbjuder det mesta av svenska smaker.

Miljö: Mysig lokal i Gamla stan.

Pris: Varmrätter 188–296 kronor.

Fakta

Foto: Jana Christina Eriksson