Kryssa rätt bland alla tapas

Två gigantiska brinnande facklor välkomnar gästerna till Sthlm Tapas vid Henriksdalskajen. En väl anspråksfull entré till ett krogkoncept som bygger på chosefrihet, tycker Gourmé och lyckas där någonstans sammanfatta sitt intryck för kvällen.

Menyn innehåller 31 rätter från världens alla hörn, allt från svensk gubbröra och franska grytor till asiatiskt och sydamerikanskt. De rekommenderas att ta fem rätter var som ska motsvara för- och varmrätt. En kväll försöker de med tre, men då är Gourmand fortfarande så hungrig att han får beställa in extrarätter för att bli mätt.

Räkna med drygt 300 kronor per person för fem tapas: vegetariska kostar 58 kronor styck, de med kött och fisk går på 68 kronor.

– Sedan gäller att kryssa rätt om man vill ha valuta för pengarna, konstaterar Gourmand när han fyller i en meny som ska lämnas till serveringen.

En kvart senare börjar smårätterna landa på bordet. De lämnar köket i den ordning de blir färdiga, köket försöker köra kalla rätter före varma, även om det inte alltid blir så.

Gourmand börjar med carpaccio, tre hyfsat möra skivor bankat oxkött med olja, parmesanost och cocktailkapris. Det är habilt, men långt ifrån perfekt. Stekt fetaost med vattenmelon och mynta är dock en verklig höjdare där den salta, varma fetaosten gifter sig perfekt med den kalla, söta vattenmelonen.

Gourmé har startat med friterade calamares, bläckfiskringar, som tacksamt nog är mjuka och inte alls sega i en okej kryddblandning. Han hade dock önskat sig frasigare panering.

Men torsk med jordärtskockscrème, chorizo och brynt smör är ett riktigt bottennapp. Torskbiten från rygg har gått alldeles för länge och fått lätt gummikonsistens. Chorizobitarna är segare än gammal kola. Allt badar i alldeles för mycket, alldeles för brynt smör.

Hans chili på högrev kommer med syltad rödlök, gräddfil och tortillachips. Chilin är lagom stark men är i det närmaste kall.

Gourmand har bättre tur. Lammrostbiffen är mör och rosastekt med pepparrotscrème, inlagda små svampar och lite flarn från västerbotten. Här har köket levt upp till ambitionerna.

– Problemet med konceptet är som den där storslagna entrén, tycker Gourmé när han får smaka på Gourmands lamm. Med 31 rätter har köket svårt att fixa allt i nivå. Det blir för mycket chanstagning för gästen.

Efterrätterna kostar 58 kronor och är ganska små de med. Tre på två är lagom och även här är det ojämnt.

Crème brûlée med smak av lakritspulver har legat i vattenbad för länge för att hålla måttet.

Tiramisun är kaffedoftande kräm av mascarpone och ägg men ligger på hård mandelbiscotti i stället för espressodoppade savoiardikex.

Mangosorbeten är härligt sötsyrlig, men serveras helt utan tillbehör. Lite futtigt, tycker Gourmé.

Fakta

Sthlm Tapas

Kök: Tapas, smårätter, från världens alla hörn.

Miljö: Bra läge vid vattnet.

Vegetariskt: Ja, 11 smårätter att välja mellan.

Pris: Tapas 58–68 kronor. Man behöver 3–5 tapas för att bli mätt.