Kungsholms-indier öppnar i Haninge

Kocken Mastafezur Rahman (t v) är klar med rätten som Samsuzzaman Mohammed tar med ut.
Kocken Mastafezur Rahman (t v) är klar med rätten som Samsuzzaman Mohammed tar med ut.
Mumbai Garden har i hemlighet tagit över från Shanghai Bar.
Mumbai Garden har i hemlighet tagit över från Shanghai Bar.
Masud Islam tillreder en tandoori-rätt på gasspisarna.
Mastafezur Rahman gör en tandoorirätt på gasspisen.
Indiska ölerna Cobra och Kingfisher är det Mumbai Garden har på menyn.
Indiska ölerna Cobra och Kingfisher är det Mumbai Garden har på menyn.
Mariella Carlvik, 25, och Viktoria Alstermark, 31, var först in: "Okej, men inte wow"
Mariella Carlvik, 25, och Viktoria Alstermark, 31, var först in: "Okej, men inte wow"
Masud Isalm gör nanbröd.
Masud Isalm gör nanbröd.
Några rykande sizlar-rätter på väg ut.
Några rykande sizlar-rätter på väg ut.
Indiska Kungsholmsrestaurangen Mumbai Garden öppnar sin andra restaurang – och väljer förorten framför stan. "På Kungsholmen har vi bara 51 platser – nu får vi 300", säger ägaren Quamru Ullah.

Här är matnyheten som smugit under radarn i Haninge.

Indiska Mumbai Garden har i all hemlighet tagit över efter kinesiska Shanghai Bar inne i Handens industriområde.

När Mitt i är på plats på premiärdagen är det ett gäng förvånade lunchgäster som tittar sig runt.

Ägaren Quamru Ullah springer mellan köket och entrédörren. Han hälsar personligen på alla som kommer in.

– Vi har inte ens gjort reklam, ändå är här folk, det är så kul, säger han.

Haninge utvecklas rejält och därför investerar vi stort.

Mumbai Garden har funnits på Kungsholmen sedan 2015. Restaurangverksamheten växer. Enligt senaste årsredovisningen omsätter man drygt två miljoner kronor.

– På Kungsholmen har vi bara 51 platser, många tvingas vända i dörren. Här har vi plötsligt plats för 300 gäster. Det är en härlig känsla, säger Quamru Ullah.

Hur lätt blir det att driva Mumbai Garden i ett industriområde i Haninge?

– Jag tror på det här långsiktigt. Haninge utvecklas rejält och därför investerar vi stort. Vi räknar med runt 120-130 lunchgäster per dag. Och jag tror att flera kommer ta med sig mat hem på kvällarna också, säger Quamru Ullah.

Masud Islam tillreder en tandoori-rätt på gasspisarna.

Mastafezur Rahman gör en tandoori-rätt på gasspisarna i köket.

Mumbai Garden vill modernisera det traditionella köket, enligt dem själva.

– Jag har respekt för traditionen men jag vill få fler att upptäcka maten. Ingen ska behöva säga att man väljer bort indiskt för att det är för starkt eller för att det bara finns kyckling. Vi satsar på hälsosam, välgörande mat med så mycket ekologiska varor vi kan, säger Quamru Ullah.

Det finns ett gäng Haningebor som jobbar på Kungsholmen som tjatat på mig att öppna här.

Det är ingen tillfällighet att Mumbai Garden öppnar i just Haninge.

– Det finns ett gäng Haningebor som jobbar på Kungsholmen som tjatat på mig att öppna här. Detta är deras förtjänst, säger Quamru.

Han bor själv i söderort och kunde ha gått sina stammisar till mötes tidigare.

Quamru Ullah tittade på Handenterminalen, där i stället Indian Shiva öppnade.

– Stena ville ha en hyra på 46 000 kronor i månaden av oss. Jag tycker inte det är hållbart sett till läget, säger Quamru Ullah.

Nyligen stängde Indisk Grill, också det i Handens industriområde, och hamburgerstället Between Buns tog över.

 Jag vill ha det så här och kommer inte ändra så mycket

Nu har alltså Mumbai Garden sett till att det även fortsättningsvis finns indiskt här.

– Haninge och Södertörn borde ha fler indiska restauranger. Jag skulle inte vara rädd för konkurrensen. Det är bra att man får välja, säger Quamru.

Mariella Carlvik, 25, och Viktoria Alstermark, 31, var först in: ”Okej, men inte wow. Naan-bröden var dock jättebra”

Även om matkonceptet förändrats så är det inte samma kontraster i inredningen.

Akvariefiskarna, Jack Vegas-maskinerna och den skräniga tv:n på väggen hänger kvar.

Folk äter luncherna på blå lunchbrickor.

– Jag vill ha det så här och kommer inte ändra så mycket. Folk ska kunna sitta här, trivas och ta en öl på kvällarna också, säger Quamru.