Min lokala hjälte

Kvartersbistro i nostalgihörna

Ja, men det vet jag ju precis var det ligger, den adressen frekventerade vi ju livligt på 1980-talet!

Gourmand blir nostalgiskt glad över att Gourmé bjuder med honom till samma lokal där dåförtiden extremt trendiga baren och restaurangen Tim var inkvarterad.

Och Gourmé erkänner att han ännu har kvar en av de gamla Tiffanylamporna som hängde i baren då, eftersom han sedermera köpte en av dem av den amerikanske glaskonstnären som gjorde de lampor som gav baren sitt säregna ljus om kvällarna.

Många har utan framgång alltsedan klassiska Tims insomnande försökt blåsa liv i hörnan där Högbergsgatan korsar Timmermansgatan. Senast var det en indisk restaurang som höll ut förvånansvärt länge trots utebliven succé.

Efter att ha blåst ut allt det gamla har den nya krögaren försökt skapa en trivsam bar/bistro med bokhyllor och träpanel samt en något uppgraderad matsal med kristallkronor, vita bord och ljusa guldaktiga väggar.

– Känns bra att vara tillbaka, och det märks att det verkligen hänt något med inredningen, säger Gourmé, samtidigt som han tyvärr måste konstatera att den mest klassiska förrätten som finns, toast Skagen (119 kronor), är i det närmaste både smak- och färglös.

Den grillade hallouminsalladsbädd (89 kronor) är lika menlös som pilgrimsmusslorna (119 kronor). Men Pata negra-skinkan (115 kronor) glädjer smaklökarna även om den tillhörande tapenaden smakar lätt kemiskt och är på tok för lös konstaterar en dock förhoppningsfull Gourmand när de väntar på att huvurätten ska bäras in.

– Det är inte alltid då jag beställer en ”rare” hängmörad entrecôte (265 kronor) som jag också får en, men nu var det en fullträff, hojtar Gourmé.

Dock anländer såväl den utlovade bearnaisesåsen som den tillhörande potatisen gott och väl fem minuter efter att han börjat mumsa på köttet.

– Känns sådär, säger han besviket.

Majskycklingen (189 kronor) är torr, och verkar ha legat på uppvärmning, kantarellsåsen smakar ingenting alls.

Men lammracksen (229 kronor) är prydligt uppstaplade på en också välsmakande rödvinsfond och den rostade potatisen har krusat sig i ugnen så vackert innan den slutligen fått fräsa till i pannan. Läckert.

Gourmand tar sig an fiskgrytan (219 kronor) med torsk, räkor, lax, musslor och saffransaioli. Den är matig, möjligen något för salt, men det är spännande att leta sig fram bland havets läckerheter i tallriken. Tillhörande vitlöksbröd undrar dock var vitlöken kan tänkas befinna sig.

Men när desserten, crème brûlée (79 kronor) kommer in blir Gourmand genast gladare.

– Knäckigheten i det här crème brûlée-täcket måste jag säga är i det närmaste perfekt.

Gourmé är mest förbryllad över den upp och nedvända cheese­caken (89 kronor) där digestivebottnen lite punkigt i stället smulats ut och blivit till någon slags topping.

– Renässansen för den här klassiska hörnan låter vänta på sig, konstaterar båda vännerna krasst när de kliver ut från värmen på den regnvåta Timmermansgatan.

Renässansen för den här klassiska hörnan låter vänta på sig.

Fakta

Timmermans 1857

Kök: Allt från pasta till traditionella svenska rätter.

Miljö: Uppdaterad kvartersbistro med tjusigare kristallkroneavdelning.

Pris: Varmrätter 168–265 kronor.

Fakta

Foto: Anna Z Ek