Lallerstedt vill dra folk till Fridhemsplan

Anna Lallerstedt basar
Entrén till Eriks Basar är idag en entré till byggkaos. Men snart ska det vara klart.
Anna Lallerstedt basar
Anna Lallerstedt hoppas att Basaren kan locka folk från hela Stockholm till Fridhemsplan.
Eriks Basar är namnet på den nya restaurangen som öppnar på Hantverkargatan om drygt en månad.
Restaurangen vill locka både lokala stammisar och folk utifrån.
– Tidigare var Fridhemsplan väldigt nergånget men nu satsas det här vilket är väldigt roligt, säger restaurangägaren Anna Lallerstedt.

Hyresgästerna har redan fått flytta in i Basaren, SKB:s nya fastighet på Hantverkargatan. Anna Lallerstedt, ägare till Eriks restauranger som i dag driver Eriks Gondolen och Eriks Bakficka, får dock vänta fram till 1 april innan hon får tillträde till den nya restauranglokalen.

– Det är jättejobbigt att gå och vänta. Det ska vara klart om 15 dagar, säger Anna Lallerstedt och konstaterar att allt fortfarande är byggkaos.

Förhoppningen är ändå att slå upp portarna till Eriks Basar 26 april. Restaurangen kommer få en kvällsöppen del med 80 platser där man serverar à la carte och en mindre del med 50 platser för frukost, lunch och take away.

– I restaurangen blir det mycket som min pappa började med, fisk och skaldjur. I Basardelen, som vi kallar den, ska man kunna slinka in och ta ett glas cava eller något lättare att äta.

Håkan Carlsson från Oaxen Slip blir köksmästare och Niclas Engroth från Gondolen är restaurangchef.

– Vi vill servera bra mat till priser som gör att folk som bor i området har råd att äta här några gånger i veckan. Sedan har vi mycket lika fokus på värdskapet som på maten. Vi vill skapa en varm och välkomnande känsla.

Bor själv i kvarteret

Anna Lallerstedt fick frågan om att öppna en restaurang i Basaren förra våren. En orsak till att Eriks Basar blir verklighet är att hon själv bor i kvarteret.

– Jag kan Kungsholmen och har bott här sedan 1999. Jag saknar ett ställe kring Fridhemsplan där man kan slinka in och äta bra mat. Ner mot Kungsholms torg finns bland andra Mäster Anders och Agnes men högre upp på Hantverkargatan är det mycket pizza och sushi.

Just nu pågår arbetet med att bredda ytan utanför tunnelbanestationen vid Fridhemsplan och Anna Lallerstedt har märkt hur hela området håller på att leva upp.

– Nu satsas det på Fridhemsplan, lite på samma sätt som gjordes med Hornstull, och det är väldigt roligt.

En oceankryssare

Själva byggnaden Basaren har redan väckt mycket känslor. Många hyllar arkitekturen medan andra fortfarande saknar den gamla funkislängan som låg här tidigare.

– Jag tycker det ser ut lite som en oceankryssare. Den är väldigt fin, tycker jag, säger Anna Lallerstedt.