Smaklycka på fransos med sjövy

Brittsommarsolen har återvänt denna mycket tidiga kväll mitt i veckan när vännerna flanerar längs med Skeppsbrokajen. Nästan framme vid Djurgårdsfärjan stannar de till.

Så sent som för ett år sedan låg Pontus by the sea i Tullhus 2 men sedan några månader huserar Mr. French i de omgjorda lokalerna. Vännerna slår sig ner på terrassen vid ett bord med utsikt mot Skeppsholmen, Djurgården och Södermalm. En klassisk turistvy.

Servitören beklagar det faktum att de inte beställt bord trots att terrassen är i stort sett tom och Gourmé faktiskt ringde och försökte boka.

Men värmen är på och filtarna faller mjukt kring benen. Framför dem ligger en hel A3-sida full med frestelser på menyn.

Gourmand blir genast suktad av förrätten rödräkor mougins (185 kronor). Gourmé letar efter något lätt och smakrikt och fastnar för ouef cocotte med kantareller (135 kronor).

– En inte helt vanlig rätt på en svensk restaurang men jag lagade den ofta själv när jag pluggade och mest hade råd med ägg som proteinkälla. Och enkelt, bara ägg och creme fraiche som ugnsbakas i vattenbad.

Medan de väntar smuttar de på sitt bubbelvatten och halar fram bröd ur den bruna papperspåsen som ställts på deras bord. Ur en liten skål bjuds färskoströra smaksatt med ruccola, persilja och timjan. De mår rätt bra där med matförväntande gommar.

– Kantarellerna är rejält framträdande här tillsammans med silverlöken, konstaterar Gormé nöjd när han senare smakar på sin äggrätt.

Gourmands stora räkor har en tydlig kolgrillssmak och en salsa provençale bestående av hackade tomater, oliver och kapris. Välbalanserat.

Gourmé kan inte låta bli skaldjursplateaun (595 kronor) till huvudrätt. Den består av fyra ostron (fine de claire och gillardeau), räkor, blåmusslor, krabbklor och en halv hummer. Gourmand beställer entrecôte classique (365 kronor).

En yngre servitör har tagit över deras bord och han är både trevlig och mån om gästerna. Strax landar plateau och kött på bordet och de himlar med ögonen över den lockande synen.

Skaldjuren håller genomgående hög kvalitet. Bara krabbklorna är en aning för torra. Allt serveras med schalottenvinäger, citron, majonnäs och rostat bröd.

Entrecôten är mör och grillad enligt konstens alla regler. Den serveras med vitlöksstekta haricots verts, café de Paris-smör och pepparsky. De hemlagade pommes fritesen är perfekt spröda.

– Förstklassigt, är allt Gourmand får fram mellan tuggorna.

När det sedan blir dags för dessert och kaffe blir det mer smaklycka.

Gourmands chokladmarquise (110 kronor) serverad med hallonkola och hallonsorbet är som en hel pralin och Gourmés créme brûlée (95 kronor) är en perfekt len vaniljkräm under ett knäckigt sockertäcke som möjligen är aningens för bränt.

Det är när kaffet kommer som restaurangens egentligen enda minus dyker upp.

– Den här capuccinon har fått vänta alldeles för länge, säger Gourmand, den är ljummen.

Gourmé är tyst för han njuter av sin heta espresso.

Kantarellerna är rejält framträdande här, tillsammans med silverlöken.

Fakta

Mr. French

Kök: Franskt brasserie möter modernt amerikanskt.

Miljö: Förlängd utesäsong med infravärme och sköna stolar. Sober loungestämning inomhus.

Pris: Varmrätter 195–595 kronor.

Fakta

Foto: Sara Flodin