”Vi lever i en narcissistisk njutningskultur”

Lotta Lundgren är inte förvånad över att stockholmarnas krognota blir allt saftigare.
Vi förväntas fylla våra liv med njutning, och tittar nästan snett på de som inte gör det.

Lotta Lundgren, kokboksförfattare och programledare i SVT:s hyllade serie Historieätarna:

– Vi har haft en gastronomisk revolution sedan 1980-talet. Då var det vita dukar och Sjötunga Walewska, men inte särskilt mycket kreativitet. Efter det har vi haft en ökad globalisering, och kocken har blivit en kreatör. I dag har vi tillgång till råvaror vi inte kunnat drömma om för 30 år sedan. Det har i sin tur drivit på en inhemsk produktion av lokala produkter av hög kvalitet.

Men hon tror också att det handlar om att synas.

”Att njuta är dock inte alltid samma sak som att må bra.”

– Att äta på krogen är ett sätt att synas och ta plats i offentligheten. Man kan äta hemma eller hos den man vill träffa, men ändå väljer man att gå ut. Av det kan man dra slutsatsen att det behovet har ökat, och att det är fler människor som har tid och råd att göra det. Det är en gammal utveckling som pågått sedan moderniteten och 1860-talet.

Hon menar att det handlar om medelklass, individualism och att visa vem man är.

– Vi har en utpräglad njutningskultur. Vi förväntas fylla våra liv med njutning, och tittar nästan snett på de som inte gör det. Det är förstås något som man kan tjäna pengar på, men att njuta är dock inte alltid samma sak som att må bra.