Liten fransos med utmärkt mat

Numera kan man inte bara äta vidunderligt gott bröd och fika på Petite France. Kvällstid förvandlas stället till brasseri, och Gourmé är förstås sugen på att prova.

– Men den här stan svämmar ju snart över av krogar som lagar klassisk fransk krogmat, säger Gourmand.

– Har du rätt i. Och det fina med det är att då brukar det bli gott, replikerar Gourmé.

Att få bord på Petite France är inte svårt, trots att den lilla matsalen bara tar ett tjog gäster.

Kvällens meny står på klassisk griffeltavla som servitören går runt med bland borden.

Gourmand bestämmer sig för gratinerad löksoppa (75 kronor), som är en sällsynt prisvärd förrätt.

Den täcks av ett tjockt täcke bubblig gruyère ovanpå den obligatoriska vita brödskivan.

Soppan är tjock och är ovanligt mättande. Rustikt och fantastiskt gott.

Gourmé får in musslor à la crème (80 kronor).

Musslorna ligger i en emaljerad karott och har perfekt konsistens.

De har kokats i vin- och fänkålssmakande grädde och i botten finns fint tärnade rotsaker med precis lagom tuggmotstånd. En alldeles utmärkt förrätt för en billig peng.

I lite större karott serveras Cocotte paysanne (195 kronor). Långkokt oxbringa, rökt fläsk och mycket god hemgjord fläskkorv simmar i klar oxfond tillsammans med rotfrukter och broccoli.

Också detta ett lyckat exempel på fransk husmanskost. Rejält och värmande en kylig vårvinterkväll.

– Åh, jag gillar det här, säger Gourmand uppskattande. Det smakar hemlagat.

Gourmé blir dock lite besviken på biff med pommes frites, béarnaise och tomatsallad (225 kronor).

– Det är så mycket som är bra här, funderar han. Béan är ljuvlig och jag har aldrig ätit så frasiga pommes frites. Men själva köttet är faktiskt inte så mycket att skriva hem om, torrt och trist.

Han beställde den ”à point” vilket betyder att den ska ha en rosa kärna. Den kärnan är så tunn att genomstekt tyvärr är en bättre beskrivning.

Konfiterat anklår (205 kronor) är en rejäl portion fågel med mycket mört kött. Till det potatis i taktegel, rödvinssås, vintergrönsaker.

Men det saknas något i smaksättningen. Det feta ankköttet brukar få sällskap med något sötsyrligt för att smaken inte ska bli fadd. Här räcker inte rödvinssåsen till för att lyfta rätten.

Petite France är från början bageri och kafé och inte otippat visar sig köket ro desserterna i land med den äran.

Fondant au chocolat (70 kronor) är en liten bakelse ur vars inre det rinner varm choklad när man sticker hål på den.

Den är inte så söt, vilket inte behövs när chokladen har så hög kvalitet.

Konkurrensen är numera hård i det här segmentet, där Gourmé och Gourmand håller Chez Betty för stans bästa fransos.

Petite France plockar poäng på att maten är vällagad och mycket prisvärd.

Men för att nå ända upp till toppen krävs att de vässar smaksättningen lite mer, tycker Gourmé.

Åh, jag gillar det här. Det smakar hemlagat.

Fakta

Petite France

Kök: Vällagad, enkel och ofantligt prisvärd brasseriemat.

Miljö:Ursprunglig funkismiljö. Restaurangen ligger i Sven Markelius berömda kollektivhus från 1935.

Pris: Varmrätter för 195–225 kronor.

Fakta

Foto: Ulrika Lind