Ljuva fröjder som drömmar vävs av

Herrarna vaknar med svullna bukar och kläderna på. Jojominsann, i går var det gala och galej! Tillsammans, lagom sömndruckna, börjar de minnas kvällen på franska bistron Pastis i hörnet Baggensgatan/Köpmangatan.

En viss ankleverterrin (95 kronor) med portvinssirap, brioche och bakat fikon får Gourmé att dikta där han ligger.

– Så len, så mjuk, så rar, så underbar den var, suckar han längtansfullt.

Gourmand minns en annan anka, rillettes au canard (95 kronor), som är vispad ankconfit med saltgurka och små krutonger.

– Den påminde lite om schmaltz. Fettigt, salt och syrligt. Den bara försvann i munnen.

Hade herrarna velat dela är choix du chef (240 kronor), som är kockens urval av kökets läckerheter, ett bra mini-smörgåsbord. Lövtunna korvskivor, skinkskivor och härliga ostar samsas med oliver samt ankleverterrin och confit.

Vill man inte vakna med uppsvälld buk som herrarna är ostron (20 kronor styck) med sötsyrlig sherryvinaigrette och citron en perfekt aptitretare.

Att minnas lyckliga stunder kan vara sövande, och plötsligt har herrarna somnat om. Kind mot kind och med huvena på kudden drömmer de om att varmrätterna återigen serveras framför deras ögon …

På Gourmés tallrik ligger ett bouleklotstort stycke kött. Bouche (275 kronor) är nämligen brässerad oxkind med rökt kalvtunga och tryffelpotatispuré. Köttet är magiskt mört och serveras med en ljuvlig rödvinsreduktion som gifter sig fint med tryffelsmaken.

– Men undrar var kalvtungan kom in? mumlar Gourmé i sömnen.

I sin dröm lyfter Gourmand på locket till en svart gjutjärnsgryta och ett stort ångmoln slipper ut och upp mot taket. En hel svensk gårdskyckling simmar lugnt bland rotfrukter och ett smörigt spad. Comptez poulet (550 kronor) – som är kyckling för två och serveras med tryffelsmör och rödvinsbrässerad kalvbräss – kan vara det ljuvligaste han någonsin ätit.

– Magnifique! mumlar han.

Ett annat bra val hade varit steak frites (285 kronor), ett stycke välhängd biff med klyftpotatis, bakad tomatsallad och bearnaisesås. Perfekt stekt och med så mycket smak att ögonen rullar runt av lycka.

Även choucroute garnie (280 kronor), ankconfit med husets ankkorv, fläsklägg och surkål är ett utmärkt alternativ. Knaprig anka med fläsklägg i världsklass samt en finstrimlad mild surkål.

– Vakna broder, jag sätter på kaffe, ropar Gourmé från köket.

Gourmand slår motvilligt upp ögonen, men doften av nybryggt kaffe får honom att minnas middagsfinalen – crème brulée (75 kronor) och tarte au citron (95 kronor).

– Det var verkligen den perfekta crème bruléen, med knäckig skorpa och himmelslen vaniljkräm.

– Jag är förvånad att du minns den, du åt ju upp det mesta av min tårta också. Fast det gör inget, den var lite för söt för mig ändå, säger Gourmé och nyper sin vän i kinden.

Fakta

BISTRO PASTIS

Kök: Vällagade franska bistrorätter utan krusiduller. Miljö: Knökfull mörk hörnlokal med trogna stammisar. Pris: Förrätter 20–240 kronor, varmrätter 85–550 kr.

Fakta

Foto: Stefan Källstigen