Loopens läge är den bästa kryddan

Under Stockholms broar brukar ingenmansland breda ut sig. Undantaget är Liljeholmsbrons fäste på Söder. Där finns en restaurang, som tycks växa med en eller annan ponton om året. Hit går Gourmé och Gourmand en kväll i juni.

– Jag minns när det här stället bara var ett hål i kajen. Hela marinan var instängslad, man fick ringa på en klocka och bli insläppt genom en grind och kryssa mellan båtstöttor ut till båtmacken. Där fanns en liten krog med några bord på en veranda, säger Gourmand.

Då var det mest hamburgare som serverades, och en och annan öl. Nu finns här en riktig restaurang. Och antalet sittplatser (och palmer – krogen hävdar att den är en liten bit av Västindien!) har mångdubblats.

– Bästa vattenhålet i stan. Man sitter ju på vattnet! säger Gourmand.

De studerar menyn på svarta tavlan invid den lucka där mat och dryck beställs. Fyra förrätter finns att välja på. De satsar på en liten silltallrik (105 kronor) och en löjromstallrik (168 kronor).

På silltallriken finns vanlig inlagd sill samt senapssill, rikligt med rödlök och gräslök samt en klick gräddfil och till det stark god ost och bröd. Det smakar riktigt bra, konstaterar Gourmand.

– Svårt att misslyckas med, kommenterar Gourmé, som är lite misstänksam mot restauranger som lever på sitt läge.

Hans löjromstallrik har även den en sedvanlig klick löjrom (dock ej kalixlöjrom) rödlök, gräslök och bröd. Smakar som det ska.

Även varmrätterna går i fiskarnas tecken. Silltallriken finns som stor för 189 kronor. Gourmand funderar på att beställa hamnburgare med bacon, ost och pommes (195 kronor) av nostalgiska skäl, men besinnar sig och väljer i stället fiskgrytan (225 kronor).

Det visar sig vara helt rätt. En stor skål med lax, torsk, musslor, handskalade fräscha räkor och aioli kommer in. Gourmé har haft svårare att välja. Nystekt strömming med potatispuré brukar vara gott, men 175 kronor? Han väljer i stället dagens tips, som är rostbiff med potatisgratäng, ugnsbakade rotfrukter och rödvinsås (149 kronor).

Även detta är en jätteportion. Rotfrukterna är torra, vilket inte uppvägs av att anrättningen badar i sås. Men köttet är mört och gott.

På dessertmenyn finns tre ostar med tillbehör (129 kronor), chokladtryffel (39 kronor) och dagens dessert (cheesecake 79 kronor). Tryffeln har en märklig smak, kanske av chili? funderar de. Cheescaken är iskall, fadd och utan syrlighet.

När solen vandrar mot väster hamnar delar av uteserveringen i skugga. Irriterande för den som bespetsat sig på en öl i solen. Men den som är förutseende parkerar på den ponton som sticker ut i vattnet i västerläge, där man kan fånga de sista strålarna. För det är läget som är den här restaurangens bästa krydda.

Här myllrar det av folk vackra kvällar, och att titta på båtarna, framför allt de som lägger till för att tanka, är ett sant nöje, som kompenserar för de relativt höga priserna och rätter som inte kräver ett avancerat restaurangkök.

Fakta

LOOPEN

Kök: Svenskt, mycket sill, gravlax, strömming. Även sallader, smörgåsar och korv för dem som vill ha något lättare. Miljö: Båtmack och marina som byggts ut till ”en bit av Västindien”, bästa läget för båtspaning. Priser: Varmrätter 175–225 kronor.

Fakta

Foto: Åsa Sommarström