Mat så man mår som en prins

Gourmé har väntat 30 minuter på Gourmand som med en dramatisk gest springer in på ett fullsatt Printz. Atmosfären påminner om en Oktoberfest, mycket tack vare de gemensamma bänkarna, men också det digra öl- och korvutbudet och den höga ljudnivån.

– Det var inte det lättaste att hitta hit, förklarar Gourmand som irrat runt i byggröran som fortfarande råder utanför Tele 2 Arena i Johanneshov.

Gourmé smuttar surt på sin lyxöl. Den långa väntan har gjort att han befinner sig på gränsen till att svimma av hunger. Snabbt beställer han in en rejäl bricka med utvalda charkuterier och ostar (215 kronor).

Tunt skivad salsiccia, diverse fagra skinkor och en pepprig manchego stillar elegant hungern. Herrarna delar broderligt även på Gourmands val, en härligt gräddig burrata (195 kronor), en trådig ost med krämig fyllning, som serveras med toscansk olivolja.

– Det känns som att vi tar en aperitivo på någon piazza i Rom, mumlar Gourmé drömskt, när den pigge hovmästaren påminner om att det nu är dags att beställa huvudrätterna.

Gourmé bestämmer sig för restaurangens paradrätt – korv – och väljer helt enkelt att kombinera sin egen meny (265 kronor). Bland de 10 korvarna på menyn lockar lammkorven och den klassiska Thüringer mest. Gourmand slår till på mathallens burgare av 220 gram hängmörad högrev (220 kronor).

Gourmés korvar serveras med ett pärlband av tillbehör – grovcidersenap, rostad vitlöksmajonnäs, surkål och västerbottenpuré. Senapen är så aromatisk att näshåren krullar sig och Gourmé riktigt ryser av välbehag.

– Jag tycker verkligen om den här plockmenyn, säger han.

– Ja, då kan jag smaka av dig och det gillar ju jag, fyller Gourmand i och snor rejält av tillbehören till sin burgare som nu står på bordet.

Den välmalda burgaren mättar rejält, och köttet får fint sällskap av salt pata negra, en nötig lagrad cheddar, spritsig saltgurka och färska grönsaker.

– Klassiskt, gott och enkelt, konstaterar Gourmand.

En annan prisvärd rätt är kökets hängmörade biff med bearnaise­sås, pommes och tomatsallad (265 kronor), där höjdpunkten utan tvekan är biffen vars marmorering skulle passa i väggarna på Taj Mahal. Den hemslagna bean är lika kunglig den.

Knappt hinner herrarna dölja den första i en lång räcka av smårapar förrän servitören är där igen och trugar med kaffe, vilket nog kan behövas om herrarna ska väckas ur köttkoman.

Gourmand lägger sig nästan ner på bänken samtidigt som han njuter av den perfekt silkeslena crème brûléen (95 kronor). Turligt nog, får man kanske säga, är Gourmés äppelkaka (85 kronor) ingen höjdare. Den sura degkakan med vattnig vaniljsås får Gourmé att rysa en gång till, men denna gång inte av välbehag.

Med köttfyllda bukar och annalkande halsbränna spatserar herrarna ut i den nu alltmer folktomma nybyggda gallerian Tolv Stockholm under arenan.

Att de, liksom andra Söderbor, kommer att återvända är lika säkert som att allting har en ände – förutom korven som har två.

Jag tycker verkligen om den här plockmenyn.gourmé

Fakta

Printz Restaurang

Kök: Korv, senap och majonnäs i olika tappningar samt barrätter.

Miljö: Långbord i modern ölstugemiljö.

Pris: Varmrätter 185–265 kronor.

Fakta

Foto: johan kindbom