Mat som får tiden att stå still

Restaurang volt. Bakom en diskret entré väntar en meny som givit krogen en Michelinstjärna.
Restaurang volt. Bakom en diskret entré väntar en meny som givit krogen en Michelinstjärna.
Spetskålsrosor.
Spetskålsrosor.
Frusen filmjölk med ättiksfläder.
Frusen filmjölk med ättiksfläder.

Klockan är halv tolv på kvällen. Gourmé och Gourmand står ute på Kommendörsgatan och piggnar till i kvällskylan.

– Vad var det som hände därinne egentligen? säger Gourmé och pekar mot restaurangen de klivit ut från.

– Jag vet inte riktigt, det känns som jag varit inne i en dröm man kunde smaka på, säger Gourmand och sluter ögonen för att försöka minnas.

Entrén till restaurang Volt, med en stjärna i Guide Michelin, är diskret. Så till den milda grad att herrarna gick förbi både en och två gånger innan de hittade rätt. Lokalen är liten med bara ett 20-tal platser. Det är avskalat och mörkt med svart inredning.

Herrarna blir mötta med stora leenden och eskorterade till ett bord intill väggen. De synar menyn samtidigt som de låter sig väl smaka av amusen – bondbönor och inlagda plommonkart – som servitrisen ställt fram.

Redan här höjs förväntningarna.

På Volt finns två alternativ, en meny med sex rätter (735 kronor) och en med fyra rätter (585 kronor).

Då Gourmé valt fyra, istället för som Gourmand sex, så får han först se på när en tallrik spetskål, i skivor formade som rosor, och med en smaragdgrön alg- och spenatsås till ställs fram till Gourmand. Under ”rosen” gömmer sig bitar av blåmussla med små klickar av yoghurt.

– Tänk att spetskål kan smaka SÅ mycket. Och upplägget, med den hemliga musslan, känns nästan erotisk, säger Gourmand.

Nästa tallrik med salt makrill är mer robust. Den har sällskap av något som liknar tunn ruccola, men med en mer bittersur och intensiv smak, som överraskar positivt. Över det hela har sotad lök strötts, som höjer alla smaker ett snäpp.

De sköljer ner de sista bitarna med det torra mousserande vinet. Herrarna hinner knappt observera vad som händer runt omkring dem. Det är som tiden står stilla, när det oupphörligen trillar in nya rätter.

Nästa rätt, långbakad morot med vinbär och getmjölkskulor, dissekerar de försiktigt.

– Det är härligt syrligt, rena smaker, men jag tycker faktiskt delarna är godare var för sig, säger Gourmé.

Nästa rätt, som bara Gourmand får, är även den en bakad grönsak, nämligen fänkål. Den gömmer sig under en vacker slöja, gjord av pressat och kryddat späck. Här och där några mandelbitar för tuggmotstånd.

Gourmand barskrapar sin tallrik under andakt.

– Du vet inte vad du missar, säger han med eftertryck till Gourmé.

Den näst sista rätten består av rosastekt biff i munsbitstora strimlor, med hyvlad och kokt majrova över. Pepparrot ger pikant sting.

Även här är allt en fullträff för herrarna som nu är eld och lågor. Passande nog kommer var sin kall dessert in.

Gourmand får frusen filmjölk, ättiksinlagda fläderblommor och flädersirap badar i en skål tillsammans med lättvispad grädde.

– En vackrare och godare hyllning till svensk sommar är svår att tänka sig, säger han.

– Då är min som en försmak av hösten, säger Gourmé och sveper med gaffeln över marängbitar, syrliga kometplommon och örtig kanderad gatkamomill.

Gourmand slår upp ögonen. Med ens är han tillbaka på gatan med Gourmé framför sig.

– Som en dröm man kunde smaka på, säger han och ler.

Fakta

Bar cen

Fakta

Namn:

Fakta

Volt

Adress:

Fakta

Kök: Årstidsbunden mat från skog, hav och åker.

Miljö: Mysigt, litet, ombonat med vardagsrumskänsla.

Vegetariskt: Enstaka rätter på menyn.

Pris: Menyer 585–735 kr. Extra osttallrik 125 kr.