Medelhavsspis i hipsterland

Solen går ner bakom Sofiakyrkan och färgar himlen rosa. Sotarmössor och trendriktiga portföljer skyndar gatan fram för att hinna få en barstol på något av vattenhålen runt Nytorget. Gourmé och Gourmand sitter och följer hipsternas lämmeltåg från sina broderade sittkuddar på Aya Sofya, vars panoramafönster vetter ut mot Skånegatan.

Bordet fylls i rask takt av inbjudande mezetallrikar, dock av varierande kvalitet. Dolmi (38 kronor) är fem kylskåpskalla, hårt stoppade vindolmar med vinägersmakande grönsaksfyllning. Halloumin (52 kronor) är en knubbig, fin bit ost som tyvärr är oljig och saknar yta.

– Det står ju att den är grillad? utbrister Gourmé.

Men räddningen kommer – i form av en sagolik aubergineröra (38 kronor): len, lite söt och med en fin syra från yoghurten. Även böregi (42 kronor) faller de båda vännerna på läppen. Frasiga, om än flottiga, smördegsstänger fyllda av fetaost och persilja retar aptiten på ett trevligt vis.

Den ödsliga restaurangen – känslan är oundviklig för ett ensamt sällskap i en lokal för 80 personer – fylls på. Om det är det stora festsällskapet, vinet eller de orientaliska rytmerna är oklart, men herrarna får feeling. De väljer sina varmrätter från lavastensgrillen där köttet tillagas över heta vulkanstenar.

Gourmands saray kebabi (248 kronor) har trots namnet inte något att göra med de slafsiga kebabrullarna man kan köpa i gatukök.

På tallriken tronar tjocka oxfilébitar mellan ljumma aubergine-skivor i en hamburgerlik kreation. Köttet är mört, jämnt grillat och så blodigt som Gourmand beställt det, men hopplöst okryddat.

Gourmé gläds åt sin pirzola (178 kronor) som är härligt spröda lammracks i bastant sällskap av tjocka potatisskivor, ris, barbequesås och tsatsiki.

– Köttet är fint rosa i mitten, men varför detta svulleri i kolhydrater? frågar sig Gourmé.

Aya Sofya haltar på originaliteten. Tallrikarna som lämnar köket är i det närmast klonade – tillbehören är de samma till fågel, fisk och kött.

Men pluskontot är välfyllt. Rätterna serveras av tre leende gentlemen som med väl övervägd artighet frågar hur det står till och fyller på vattenglasen, men är proffsigt diskreta.

– Precis i min stil. Finns det något värre än påflugna kypare som flåsar en i nacken? säger Gourmé och vinkar in dessertmenyn.

Efterätterna är ännu ett skäl till ett besök. Baklava (48 kronor) är en delikat sockerchock. De frasiga små paketen med pikant pistagesmak ihop med en sked vaniljglass får gomseglet på Gormé att dansa.

Gourmand avslutar med soltorkade fikon med glass (48 kronor) där gratinerade fikon med valnötter badar i honung. Det knapriga, mjuka, söta, varma och kalla behagar alla smaksinnen. Ett mästerverk i all sin enkelhet.

Det enkla är både en styrka och en svaghet på Aya Sofya.

– Maten smakar bra och man blir mätt, men det är förutsägbart. En mer spännande meny, djärvare kryddning och nya tillbehör om jag får önska, säger Gourmand och Gourmé håller med.

Maten smakar bra och man blir mätt, men det är förutsägbart.

Fakta

Aya Sofya

Kök: Turkiskt med svensk touch. Mycket grillat men här serveras även wok.

Miljö: Familjärt. Medelhavsblå väggar, vävda mattor, lyktor och väggmålningar.

Pris: Varmrätter 138–246 kronor.

Fakta

Foto: anna z ek