Min lokala hjälte

Mexikanskt hak med studentstuk

Vännerna är trötta på allt svenskt efter högtidshelgerna. De längtar efter starkare kryddor. Ja, de är till och med trötta på myspyset med tända stämningsfulla stearinljus.

Så La Neta är helt rätt för dem den här dagen. Här är det neonrör och nakna bord som gäller. Stolarna har stålrör färgade i gult och rött med plåtryggstöd och nakna träsitsar, och handfaten utanför toaletterna är av betong.

Här sätter man sig inte till bords och väntar på en kypare. Nej, väntar gör man i kön framför disken. På sin tur.

Menyn består av ett kort, det är ljus­orange på ena sidan och blekgrönt på den andra. Här listas restaurangens mellanstora qusedillas, alltså vete- eller majstortillas, och stora och små tacos. Alla med olika fyllningar.

På en skylt vid kassan nämns fyra desserter men för dagen finns bara en av dem.

Den trevlige mannen i kassan frågar Gourmé vad han önskar beställa.

– Svårt att välja här och svårt att veta hur mycket det blir, tycker Gourmé.

Han chansar på två quesedillas (25 kronor styck) och tre tacos (20 kronor för de små och 45 kronor för de stora).

Han får sin öl och sin pip-platta som ska meddela när maten är klar och går och sätter sig vid ett av borden. Intill finns en hylla med vita plastmuggar. Som tandborstmuggar. Bredvid dem en kran med vatten

Gourmand är hungrig och beställer tre quesedillas och tre tacos och dessutom tillbehöret guacamole con totopos, alltså med majschips, (38 kronor).

Även han får strax en mexikansk öl i ena näven, här finns tre olika sorter, och en pip-platta i den andra.

– Vi smälter inte precis in vad gäller ålder här, viskar Gourmé till sin vän när denne satt sig.

Gourmand ser sig omkring. Vid de fem-sex borden sitter folk mellan 18 och 27 år och äter och pratar intensivt.

– Nej, sant. De flesta här ser ut som studenter. Känslan är faktiskt en kantin på ett universitetsområde.

Nu piper Gourmés platta och strax är han tillbaka med två plåttallrikar. Han går fram till ett stort bord där gästerna kan ta för sig av finhackad koriander, lök och olika chiliblandningar som extra smaksättning till rätterna. Strax därpå gör Gourmand samma sak.

De konstaterar att alla rätter är ätbara men att den godaste är campechana (45 kronor). En stor vetetortilla/tacos med marinerat fläsk- och nötkött och guacamole.

Bland de vegetariska alternativen är rajas (25 kronor) bäst. Det är en mellanstor majstortilla fylld med zucchini, majs, lök och philadelfiaost.

Efterrätten är flan (40 kronor), en slags pudding med söt kondenserad mjölk.

– Som en blandning av mannagrynsgröt och brylépudding, tycker Gourmé.

På väg till bion enas vännerna om att snabbmatstället La Neta i alla fall är betydligt roligare än de stora hamburgerkedjorna.

Inga stora smaksensationer men hyfsat gott, snabbt och billigt.

De flesta här ser ut som studenter. Känslan är faktiskt en kantin på ett universitetsområde.

Fakta

La Neta

Kök: Snabbmatställe för mexikanska tacos och quesadillas.

Miljö: Kantinkänsla. Inget för romantiska måltider.

Pris: Tacos 20/45 kronor, quesadillas 20/25 kronor.

Fakta

Foto: Carlos Montecinos