Modern indier med pedagogisk meny

Har du tänkt på att det sällan sitter några par och äter romantiska middagar på indiska restauranger?

Gourmé ser sig menande omkring på Restaurang Spice Garden, som denna kväll befolkas av enkönade sällskap; en medelålders herrklubb, tjejgäng, killar på after work.

Det har Gourmand aldrig tänkt på. Men en kryddstark middag kanske inte är den bästa starten på en dejt, funderar de.

För krydda maten, det kan de på den här restaurangen.

Inledningen är dock lite trevande för Gourmé. Vegetarisk samosa (65 kronor) med chutney och myntasås är ett par rätt torra piroger.

Då har Gourmand gjort ett bättre val. Tomatsoppa (99 kronor) som tillagats med ingefära, vitlök, koriander, kokosmjölk och färska örter. Den finns även med kyckling, räkor eller svamp. En rejäl portion som fungerar som en hel middag med ett naanbröd till.

– Smaken är lång, som den blir när kryddor får koka ihop ordentligt, säger han med kännarmin.

Men man behöver inte vara kunnig i det indiska köket för att orientera sig i restaurangens föredömligt pedagogiska meny.

När det gäller varmrätter är den uppdelad efter olika regioner: New Delhi med milda rätter, Madras med balti-rätter (grytor med yoghurtbaserad kryddstark sås med mycket ingefära och koriander), Punjab med karai-rätter som även innehåller paprika och curry, Calcutta med thali (flera små rätter som blandas efter smak) och Bombay med sizlar (grillade rätter serverade i gjutjärnspanna).

Gourmé väljer lamm grill sizlar (249 kronor) som är tan-doorimarinerade lammfilébitar serverade med kokossås. Portionen är riklig, men köttet åt det torra hållet. Det räddas dock av den fantastiska såsen, som är krämig och smakrik.

Gourmands garlic beef karai (169 kronor) är en gryta som är fullproppad med hackad vitlök – starkt och gott som det ska vara på en indier, tycker han.

I väntan på att få beställa dessert synar de inredningen lite noggrannare, och gillar vad de ser: luftigt, med gardinvåder i kulörta färger men ändå ljust och fräscht.

Desserter brukar inte ha högsta prioritet på indiska restauranger, så inte heller här.

Ett par rätter på dessertmenyn saknas, så valet blir inte så svårt.

En lassi (45 kronor) får duga för Gourmand, ett högt glas med len mango- och youghurtshake kommer in. Det är knappt han orkar hela.

Gourme beställer kulfi (65 kronor) som är glass med russin, kokos, pistagenötter och saffran. Intressanta smaker, och riktigt gott om man låter glassen smälta lite, tycker han.

Måltiden är över, och de kan konstatera att dejt-teorin håller. Ännu inga par med ögon bara för varandra. Nej, romantik är inte aktuellt när man är så här mätt, enas de om.

Fakta

RESTAURANG SPICE GARDEN

Kök: Traditionell indisk husmanskost som inte fegar med kryddningen. Miljö: Modernt och luftigt med kulörta accenter. Många fönsterbord då restaurangen ligger i ett gathörn. Pris: Varmrätter 159–399 kronor.

Fakta

Foto: Anna Z Ek