Mössan på för mastiga portioner

En uppstoppad ren, som ser ut att ha varit törstig i dödsögonblicket, står på Broken Stockholms bardisk. Runt det gapande hjortdjuret stimmar fredagsglada after workare mellan sisådär 25 och 30. Gourmé och Gourmand räknar till en, två, tre, fyra, fem rutiga skjortor. Många har mössorna på och personalen är klädd i collegetröjor. Ett skidställ utanför entrén förstärker känslan av after ski. Och det är precis det som är meningen.

På hemsidan kan man läsa: ”Med Broken har en del av Åre flyttat till Stockholm, då den klassiska Åre-institutionen flyttar in på Kungsgatan 18”.

Att det verkar vara något speciellt med stället i fjällen har herrarna förstått, efter att ha hört glada utrop när det klassiska amerikanska haket öppnat i huvudstaden.

– Det här var en blaskig mellanöl, halvskriker Gourmé samtidigt som en skönsjungande ung man bjuder på covers en bit bort.

Efter lagom lång väntan serverar den trevliga servitrisen herrarnas ”appetizers”. Loaded potato skins (65 kronor), är friterade potatisskal fyllda med ost och bacon och har vitlöksdressing till. Då herrarna inte tillbringat dagen på Åreskutan fungerar förrätten nästan som bukfylla, så de får hejda sig.

Quesadilla (148 kronor) är vetetortilla fylld med cheddar, tomat, feferoni och lök och marinerad biff och serveras med gräddfil, salsa och guacamole.

– Det är fett, starkt och gott. Guacamolen är precis som den ska vara med styrka från chili, syra från citron och sötma från avokado, säger Gourmand.

Klockan har inte slagit sex och stället är redan fullsatt. Efter en stund kommer varmrätterna in.

Hickory onion burger (135 kronor) är en klassisk bacon cheddarburgare toppad med hickorystekt lök. Hamburgarens jämna kant skvallrar om att den är fabrikstillverkad. Inte heller brödet är hembakat, men saftigt och fluffigt i konsistensen och portionen är rejält tilltagen.

– Det här är inte mycket bättre än det som serveras hos hamburgerkedjorna. Bara lite fräschare, snyggare upplagt och hickorykrydda som ger karaktär, säger Gourmé.

Grilled tenderloin (285 kronor) är grillad oxfilé, spenatsallad och grillad tomat som serveras med bearnaisesås, vitlökssmör och pommes frites. Filén är nästan helt genomstekt, trots att medium rare beställts.

Gourmé smiter till toaletten längst ned i lokalen. När han passerar borden närmast toan känner han en svag men omisskännlig odör: det luktar avlopp. Nya toaletter är under byggnation, konstaterar han.

Gourmand hugger in på sin efterrätt. ”Butterscotch sundae” (75 kronor) med glass, vispgrädde, cookie dough och marshmallows. Dessvärre är den en besvikelse med stenhårda minimarshmallows och kakdeg som smakar kylskåp.

Brownie (75 kronor) beskrivs som ”sjukt god chokladkaka” på menyn, men visar sig vara sjukt smaklös med en chokladsås som påminner om den som säljs i livsmedelsaffären runt hörnet.

– Broken passar nog bäst för after work. Eller som ett ställe att slinka in på när man är vrålhungrig efter ett rejält motionspass, konstaterar de.

Det här är inte mycket bättre än det som serveras hos hamburger­kedjorna.

Fakta

Broken Stockholm

Mat: Enorma portioner med nachos, quesadilla och hamburgare för den rejält hungrige.

Miljö: Tänk amerikanskt stammishak.

Pris: Varmrätter 90–350 kronor.

Fakta

Foto: Chris Anderson