Mycket smak för pengarna

Överraskande fina smaker till ett rimligt pris. Men se upp för toan!
Överraskande fina smaker till ett rimligt pris. Men se upp för toan!

Förra gången Gourmé och Gourmand promenerade på Birger Jarlsgatan för att nå till dess ände vid Roslagstull var de på väg till den vietnamesiska restaurangen Hanoi. I samma lokal huserar nu Pakistani Dhaba. Skillnaden är stor, märker de när de stiger in i restaurangen.

– Vi frös den gången. Hade jackorna på. Det var visst något fel på värmen, minns Gourmé.

Kvällen är ung så de kan fritt välja bord och den här gången behövs inga ytterplagg. Lokalen och stämningen är varm med levande ljus överallt.

Gourmand faller för servitörens beskrivning av förrätten chicken chaat (75 kronor) och det tar inte lång stund innan ett högt cocktailglas med något som närmast ser ut som en gräddig dessert toppad med hallon placeras framför honom.

Det är kryddblandningen chat masala som ger de krispiga kycklingbitarna den röda färgen och de serveras på en väl smaksatt yoghurtblandning. Kryddan består bland annat av mango och chili och används ofta till fruktsallader, så hallon-associationen är inte helt fel.

– Underbart välbalanserat med den milda syrliga yoghurten till, säger Gourmand.

Gourmé tvekar mellan de två vegetariska förrätterna – tre soppor eller linskroketter – men väljer den senare, dai pale (60 kronor). Kroketterna serveras i yoghurt med tamarindsås, rödlök, tomat, chili, örter och kryddor.

– Det är inte helt lätt att identifiera linskroketterna här men det är smakrikt, konstaterar Gourmé.

Till varmrätt är båda sugna på lamm eller fisk och de tar en av varje. Gourmés narali machli (139 kronor) består av gös pocherad i kokoscurry, lök, frästa färska champinjoner, ingefära, paprika, chili och körsbärstomater.

– Den här saftiga fisken lyckas faktiskt bevara sin smak i den krämiga såsen trots kryddorna.

Gourmand är själv upptagen med att njuta av det möra lammet i sin palak gosht (149 kronor).

– Åh, köttet faller sönder i munnen. Jag behöver knappt tugga det, mumlar han med munnen full.

I väntan på desserterna passar Gourmé på att besöka toaletten som ligger innanför en vacker hörna full av stearinljus.

– Där inne är stämningen inte lika mysig, viskar han till sin vän när han kommer tillbaka. Lite skitigt i hörnen och inget papper att torka händerna på.

Han blidkas dock något när han får smaka på saffranskulfi med kardemummasås (65 kronor). Den himmelskt lena glassen med långbakad morot får honom i spinn.

Även Gourmand njuter. Han har valt husets andra dessert, friterad annanasfylld smördeg toppad med kokosnötsglass (65 kronor).

– Det här är kvällens höjdpunkt, säger han glatt. Men jag hade gärna sett mer av själva bakelsen som liksom försvinner lite under glassen.

När de traskar tillbaka i den isiga kvällen är de mätta och nöjda. Särskilt Gourmand som tänker på sin plånbok.

– Med sådana här priser kan jag unna sig en kopp på någon espressobar också.

Fakta

Pakistani Dhaba

Kök: Pakistanskt.

Miljö: Mysigt med många tända ljus.

Pris: Varmrätter 110– 195 kronor.