Ny fransyska med klass och stil

Det är inte tu tal om att Metropol Palais har ambitioner. Namnet är en omskrivning av biografen Metropolpalatset som öppnade här 1927 och som tre år senare döptes om till Lyran. Biografen stängde 1985.

Gourmé och Gourmand tar plats vid ett fönsterbord och den propert klädda servitrisen är genast där.

Här gäller röd sammet, blankt trä, vitt linne och mässing. Brasseriet är inrett i det som en gång var biografens foajé. Här har Stockholm fått ännu en restaurang med fokus på det franska köket.

Menyn innehåller de flesta av de franska klassikerna. Här erbjuds både sniglar, ostron, havskräftor, rilletes, anklever, ostar och crème brûlée.

Gourmé slår på stort och väljer carelian caviar malossol från sibirisk stör (625 kronor) till förrätt. Gourmand väljer gratinerad havskräfta från Fjällbacka (180 kronor).

Kaviaren serveras kyld i sin burk i en skål med is tillsammans med smörstekta brödskivor och en ­liten klick besksyrlig gräddfil.

– Kaviaren har oljiga fina stora korn med riklig sälta och man riktigt längtar efter att få krossa kornen med tungan mot gommen, säger Gourmé.

Även Gourmand är nöjd. Havskräftans kött är perfekt mört och faller isär i munnen. Den är tillagad med vitlök, espelettepeppar och ängssyra.

– Det är lagom mycket smak och sting. Inget tar över utan allt kompletterar varandra fint.

Till huvudrätt bestämmer de sig för beaufort- och tryffelgratinerad kalvkotlett serverad med ankfetts­friterade pommes frites, karljohansvamp och ratatouille (890 kronor för två personer/dagspris).

De är överens om att köttet är mycket mört.

– Men beaufort-osten är lite väl rikligt tilltagen och dominerar köttet aningen för mycket, tycker Gourmand. Dessutom döljer det den fina tryffelsmaken.

Båda gillar pommes fritesen.

Bland fiskrätterna märks särskilt den grillade piggvaren med handskalade räkor (365 kronor/dagspris). En mycket vällagad rätt med pepparrot, grönsaker och smörig hollandaisesås.

När dessertvagnen kommer fram får vännerna svårt att välja bland tiotalet klassiker. Gourmé faller för en baba au rhum (60 kronor) medan Gourmand tar en pêche melba med vaniljparfait (150 kronor) från menyn. Den rom­indränkta sockerkakan är fylld med vaniljkräm och serveras med jordgubbar, blåbär och apelsinskivor.

– Fin romsmak, men kakan kunde ha mer karaktär, tycker Gourmé.

Gourmand är betydligt mer förtjust i sin dessert.

– En perfekt sötma på både persikan och parfaiten och väldigt vackert upplägg. Möjligen kunde persikan ha dränkts i lite mer alkohol innan den flamberades och eventuellt flamberats lite till så att den fått mer smak av bränt socker.

Två proppmätta män tar med möda backen upp mot Odenplan efteråt. De är överens om att restaurangen helt klart har höga ambitioner. Återstår bara att putsa lite på detaljerna.

Kaviaren har oljiga fina stora korn med riklig sälta och man riktigt längtar efter att få krossa kornen med tungan mot gommen.

Fakta

Metropol Palais

Kök: Klassiskt franskt.

Miljö: Mässing, linne och röd sammet. Ståndsmässigt med bra läge.

Pris: Varmrätter 95–445 kronor.

Fakta

Foto: Linn Hedesström Blad