Ny thaikrog går i gamla fotspår

Populära kinakrogen Ho’s på Hornsgatan har ynglat av sig och fått en thailändsk bebis en bit upp på samma gata: Who’s Thai.

Herrarna är överens om att Ho’s brukar vara en av stans trevligare kineser och hoppas att även Thai­söder kan lyftas av Who’s.

Men lokalmässigt får vi inte uppleva något nytt. Inredningen har vännerna sett förut på Thai­krogar som alla gått i Koh Phangans fotspår. Lyktor, ljus­slingor och bambulampor hänger överallt.

– Hoppas att maten är mer fantasifull, säger Gourmé.

Who’s öppnade redan i våras, men då hade ägarna inte hunnit färdigställa menyn. Då fanns bara varmrätter och färdigköpta glassar var det enda dessertalternativet.

Något som man lovade skulle ändras till efter sommaren, men det enda som nu kommit till menyn är fem mindre förrätter.

Herrarna beställer in två förrätter som de delar på. Fiskkakorna (65 kr) och Nua jang entrecôte (90 kr).

Fiskkakorna har en hyfsat frisk och god citrussmak, men är aningen för flottiga. Dressingen som kommer till smakar mest fisksås och gurka.

Den grillade entrecôten är där­emot mör och saftig, men har kanske legat på grillpannan någon minut för länge.

– Men den heta tamarindsåsen med krossade sesamfrön är faktiskt smarrig och har bra bett, säger Gourmand.

Bland varmrätterna kan man välja från antingen en ”kompismeny” eller från den vanliga menyn. Kompismenyn ska enligt servitören vara mer genuint thailändsk och har rätter som han skulle bjuda en kompis från Thailand på.

Gourmé beställer den starka och syrliga skaldjursoppan tom yum taley (180 kr) från kompismenyn. Soppan är mer stark än syrlig och smakar mycket chili, koriander men mindre skaldjur.

– Ganska gott och jag gillar styrkan, men det är ju ingen jätte­smakupplevelse, säger finsmakaren.

Gourmand beställer den friterade och tärnade tilapiafisken (180 kr) som serveras i sitt lika makabra som vackra skrov. Vid sidan kommer en ketchupliknande sås som ackompanjerar flera av Who’s rätter. Den såsen är medioker för att uttrycka det snällt.

Men till firren kommer även en sås med lime, fisksås, koriander och chili. En sås som lyfter den rätten en hel del.

– Lite torrt, men gott. Och presentationerna av många rätter är rent visuellt rätt snygga och roliga, säger Gourmand.

Det råder inget tvivel om att det är bättre kvalitet på Who’s än i en vanlig thaikiosk. Men det är tveksamt om krogen är någon större restaurangupplevelse.

– Det här är bra take-awaykäk till ett ganska rimligt pris. Men kanske inte något man längtar tillbaka till för en trerätters, säger Gourmé.

Och det är faktiskt knappt så att man kan få sig en trerätters på Who’s. Till efterätt finns nämligen fortfarande bara de färdigköpta fruktglassarna (60–65 kr). De är visserligen goda, men att de är de enda desserterna är för slappt.

När herrarna lämnar den halvtomma thairestaurangen går de förbi den betydligt mer välbesökta kinamamman Ho’s på väg ner mot Hornstulls strand. Och att ett ställe i kedjan är tomt och det andra är fullt känns inte som en slump.

– Vi kör det säkra kortet och testar kinesiskt nästa gång va?, säger Gourmé.

Fakta

Who’s Thai

Kök: Blandat Svennethai med mer genuin thailändsk ”kompismeny”.

Miljö: Bambuinredning med kulörta ljusslingor.

Pris: 120–180 kronor.

Fakta

Foto: Åsa Sommarström