Min lokala hjälte

”Ojämnt” för att vara diplomatisk

Äntligen ska man få smörja kråset, säger Gourmand belåtet medan han läser menyn på T/bar.

Gourmé hummar instämmande, han har fått syn på ankleverterrin (85 kronor) och gör sin beställning.

Tillbehör är päronmarmelad, hasselnötter och en bit av det franska brödet brioche.

– Marmeladen är verkligen frisk och höjer smaken på levern, säger Gourmé.

Gourmand har fått in en laxtartar (70 kronor). De tunna rosa skivorna är fräscha och en liten sallad med tomat och bladgrönt ingår.

– Det är lika gott som det ser ut, säger Gourmand.

På uteserveringen är det fullt vid borden, annars skulle han gärna ha suttit där. Gourmé har dock förklarat att han helst vill slippa bruset från den livliga trafiken på Strandvägen.

– Utsikten är ju lika bra här inifrån, säger Gourmé som precis fått syn på en Vaxholmsbåt.

Gourmand funderar en stund när de kommer till varmrätten, det finns bara en handfull att välja mellan men han tycker att allt ser lika frestande ut. När han till slut fastnar för det vegetariska alternativet polentafritters (205 kronor) ser Gourmé förvånad ut.

– Tja, jag känner för något som jag sällan äter och hoppas bli mätt ändå, säger han och slår ut med armarna.

Hans rätt består av friterade majsmjölsbollar. Till detta får han bakad tomat, svampcremé och bönor.

– För mycket salt i polentan, säger han misslynt.

Gourmé har dragit vinstlotten – smörstekt piggvar (dagspris, denna dag 395 kronor). Tillbehör är sparris, pepparrot och hackat ägg.

– Pepparroten sätter sprätt på fisken och rikligt med brynt smör är inte fel, säger han med ett soligt leende över hela ansiktet.

Vid grannbordet sitter en välskräddad man med en Diplomat burger (215 kronor) framför sig.

– Hamburgaren har kommit in i finrummet. Allt fler restauranger tycks plocka in den på menyn, konstaterar Gourmand.

Burgaren ser högst ordinär ut och efter en stund får surfplattan mer uppmärksamhet än hamburgaren.

– Nu längtar jag efter något riktigt sött, säger Gourmand och lutar sig tillbaka i den ljusa soffan.

Han bestämmer sig för brownie (105 kronor) och blir för första gången den här kvällen riktigt glatt överraskad.

– Nu förstår jag priset bättre, säger han och överblickar sin vitchokladsorbet med mjölkchokladcrème dekorerad med röda vinbär, jordgubbshalvor och björnbär.

– Cremèn har en maffig chokladsmak och är härligt len. Sorbén gör rätten fräsch, säger Gourmand.

Vaniljpäronen (95 kronor) är slut och Gourmé tar i stället crème brûlée (105 kronor).

– Jag skulle ha önskat en mer bränd yta, det är ju det karamelliserade täcket man vill åt, säger han och för skeden mot munnen.

När herrarna lämnat krogen och promenerar mot t-centralen är de överens om att kvaliten på rätterna varit ojämn, och att det gäller att ha tur och pricka rätt i menyn.

Pepparroten sätter sprätt på fisken och rikligt med brynt smör är inte fel.

Fakta

T/bar

Kök: Svenskt.

Miljö: Ljust, välklätt, sjöutsikt.

Pris: Varmrätter 205–395 kronor.

Fakta

Foto: Anna Z Ek