O’pizzicato är inget pizzahak

O’pizzicato. Mätta och belåtna blev herrarna, som dock tröttnade lite på smaken av tryffelolja.
O’pizzicato. Mätta och belåtna blev herrarna, som dock tröttnade lite på smaken av tryffelolja.
Cornetti di’asice.
Cornetti di’asice.

Gourmé fnyser lätt åt den vita skylten vid Södra station som indikerar billig öl och slabbig calzone.

– Det ser ut som en kvarterskrog från 90-talet, säger han.

Hans musikaliska bildning sträcker sig inte så långt som till denna term som betyder att knäppa på stråkinstrumentets strängar.

Men när de båda vännerna kliver in i den nyrenoverade lokalen med tegelväggar och svarta möbler skiner han upp.

– De måste ha glömt att byta skylten vid renoveringen, säger han och slår sig ner bland barnfamiljer, kärlekspar och vindrickare.

– Riktigt mysigt, säger Gourmand till sin vän och plockar upp menyn bestående av italienska klassiker – och trots namnet inga pizzor.

Till förrätt blir det carpaccio (118 kronor). Den tunt skivade och råa oxfilén smälter i munnen på Gourmand och serveras med en stor hög ruccolasallad uppblandad med fräscha bitar äpple, citron och parmesan.

Och en rejäl skvätt tryffelolja – något som snart ska visa sig bli en följetong för de båda matglada herrarna.

Gourmé väljer cornetti di astice (109 kronor), en hummerröra inrullad i prosciutto med melonsallad, dill och tryffelolja.

– En rejäl portion, och god skinka, smackar han först.

– Men hummerröran är ju kylskåpskall. Och hummern syns knappt, fnyser han snart.

Huvudrätterna serveras snabbt och med ett glatt leende från den trevliga och påpassliga personalen som dock glömmer att fråga Gourmand hur han vill ha sitt kött stekt.

– Jag hade nog kunnat tänka mig filén lite blodigare, men köttet är mört och gott, säger han.

Rätten, tournedos di manzo (268 kronor), består av en bit ox-filé på 250 gram serverad med fräst portobello-svamp, vitlök, rödvinssky och en rejäl portion gräddig och god potatisgratäng.

Gourmé väljer linguini al tartufo bianco (165 kronor) med fläskfilé, babyspenat, mascarponeost, parmesan och – just det – tryffelcreme. Fläskfilén är lite torr men smakrik. Pastan dryper av en smörrik sås som nästan skirar sig i skenet från stearinljuset på bordet och rätten är nästan en pärs att ta sig igenom.

– Nu är man rejält sänkt. Och lite trött på smaken av tryffelolja, säger Gourmé och torkar svetten ur pannan.

Men snart tar han nya tag, eftersom desserterna nu serveras. Gourmand väljer pannacotta al cioccolato bianco e gelato pistacchio (73 kronor), alltså en pannacotta på vit choklad, serverad med pistageglass. Den är gräddig och god med lätt touch av vit choklad.

– Mycket lätt touch, kommenterar tjuvsmakande Gourmé.

Pistageglassen smakar dock mer och är underbart god, särskilt tillsammans med den beska bit blodapelsin som serveras till.

Gourmé, som vid det här laget nästan rullar av stolen av mättnad, väljer något lättare: nämligen chokladtryffel (39 kronor).

Trodde han ja. En tryffel stor som en delicatoboll serveras tillsammans med goda och fräscha blåbär och hallon.

– Ingen risk att man går härifrån hungrig, konstaterar de.

Fakta

O'pizzicato

Kök: Italienskt.

Miljö: Mörk modern inredning med tegelvägg.

Vegetariskt: Enda vegetariska varmrätten är risotto.

Pris: Varmrätter: 149-289 kronor.