Danyel Couet öppnar drömkrog på Kammakargatan

Danyel öppnar både bar och krog på varsin sida av Kammakargatan.
Danyel öppnar både bar och krog på varsin sida av Kammakargatan.
Med fler än 20 krogar under bältet ska Danyel Couet äntligen öppna sin drömkrog på Kammakargatan.
Och när han ändå håller på öppnar han dessutom en bar tvärs över gatan.

Danyel Couet har öppnat över 20 restauranger i sin karriär. Men blir det lättare med åren?

Snarare tvärtom förklarar han medan vi går ner för trapporna till källaren i hans nya lokal på Kammakargatan 22, ett stenkast från AMF-huset på Sveavägen

–  Mer erfarenheter gör att du tänker mer, säger han och ler snett.

Drömkrogen

Och kanske gäller det ännu mer den här gången, när han ska göra det utan parhästen Melker Andersson som han jobbat ihop med stora delar av sin karriär.

Nu är det Danyels tur att öppna sin drömkrog, ett ställe som egentligen bara handlar om honom själv.

– Ända sedan vi stängde ner F12 har jag saknat passionen och kärleken till jobbet som alla där visade. Det var en krog jag alltid gick tillbaka till för att hämta energi och den stämningen vill jag åt igen, säger han och fortsätter:

– Jag kommer jobba väldigt mycket här, så ska man vara lite egoistisk kan man säga att jag gör den här krogen åt mig själv. Här ska jag laga mat som jag själv kan och står för.

Ingen förklarar hur du ska äta

I Danyels fall betyder det en fransk restaurang. Med en fransk pappa och farmor har han sina egna matminnen i det köket, från farmors kumminmorötter till handskurna pommes frites.

Det är den enkla grunden han vill åt: Inga konceptuella rätter eller en meny som du behöver en kompass för att förstå.

Vi försöker ge den här platsen lite nytt liv.

Danyel Couet

I gott sällskap

Det finns dock redan gott om franska restauranger i Stockholm. Inte minst i den här delen av stan där ställen som Paname, Facile och Balzac, alla ligger mindre än tio minuter bort.

– Det är ju ett väldigt brett kök, med de mustiga grytorna i norr, de nordafrikanska influenserna och de solmogna rätterna från söder. Sen kommer vi inte stå här och göra klassiker på hundraåriga recept utan vi vill alltid förbättra och modernisera, det är så jag vill laga mat.

På andra sidan gatan öppnar Danyel samtidigt baren Bar Étable enligt samma princip – konceptfritt. Inga drinkar med 20 olika ingredienser utan rakare grejer: groggar, viner, öl och framförallt franska charkuterier. Dessutom blir det luncher i veckodagarna.

Tar du över hela kvarteret? 

– Nej det skulle jag inte säga, men vi försöker ge den här platsen lite nytt liv.

Krogen som ska heta Allegrine efter Danyels farmor öppnar i 24 april. Baren öppnar redan 3 april