Osten och vinet kvällens höjdare

Kylan har kopplat sitt grepp om Stockholm och Gourmé slås av Gamla stans skönhet när han kommer upp ur Slussens katakomber och ner till Kornhamnstorg där Gourmand möter upp utanför vinbaren Corvina Enotecas varmt välkomnande fönster.

– Det här ser ju ut att vara mer än bara ett trevligt hål i väggen, utbrister han, och har knappt slagit sig ner en halvtrappa ovanför den sobert kopparklädda bardisken innan den initierade servitrisen övertygat honom om att ta in en flaska av ett nästan fånigt gott rödvin.

På menyn samsas risotto, pasta och antipastirätter men framför allt delikata charkuterier.

De båda vännerna delar på den av etablissemanget utvalda charktallriken (240 kronor).

Bäst är den kryddiga ekologiska toscanska salamin tillverkad av cinta senese-gris, tätt följd av den Österrikiska speckskinkan kryddad med enbär och vitlök som fullkomligt smälter i munnen. Den i 24 månader lagrade parmaskinkan är visserligen bra men står sig slätt gentemot den likaledes parmabaserade coppan.

Till charktallriken och samtliga övriga rätter serveras ett väl limpigt surdegsbröd tillsammans med en tapenade som verkar ha komponerats av spanska urkärnade oliver. Alltför söt, tråkig och helt enkelt onödig.

Tonfisktartar (90 kronor) som sägs ska ha innehållit bland annat pistagenötter fick de båda vännerna dock att undra över om de serverats en blandning matjesill. De enas om rättens mycket märkliga komposition.

Gourmé tycker dock mycket om sin salsiccian i fänkål, tomatsås och rödvin (90 kronor), som likt en tapasrätt serveras i en liten trevlig kopparpanna där den mjälla fänkålen kanske ändå får en något för dominerande roll.

Gourmand reagerar också när hans risotto med salsiccia och parmesan som finns i hel och halv portion (90/150 kronor) visar sig vara en visserligen gedigen rörd risotto men där korvskivorna verkar vara tillförda i absolut sista ögonblicket.

– Känns ofärdigt det här, korven flyter liksom ovanpå.

Gourmés spaghetti med vongolemusslor 95/160 kronor (som just denna kväll i stället innehåller blåmusslor och räkor) är trots de uteblivna vongolemusslorna kvällens höjdpunkt.

Den är kryddstark, röd av peperoncino och får hans överläpp att krusas av såväl styrka som smak, och linguinin kunde inte vara mer al dente.

På ostbrickan (240 kronor) hittar båda herrarna sina favoriter. Som den gräskorgslagrade manchegon, den franska grönmögelosten från Auvergne, pecorinon som lagrats med svart tryffel och comtén som långsamt fått mogna i grottorna vid S:t Antoine. Det mesta på brickan är helt enkelt utsökt.

När den kunniga servitrisen levererar ännu ett oemotståndligt vintips, och Gourmé lutar sig bakåt och betraktar de mossgrönt rappade väggarna som inramas av smalteglade medeltidsvalv, konstaterar han att hela fyra timmar förflutit sedan de gjorde entré. Fyra i sanning trivsamma timmar.

Fakta

Corvina Enoteca

Kök: Sydeuropeiska specialiteter med tonvikt på charkuterier och ostar. Strålande vinutbud.

Miljö: Mysigt och varmt och generöst med medeltida touche.

Priser: Varmrätter 85-160 kronor.

Fakta

Foto: Carlos Montecinos