Oxkind bra val i nya matpalatset

Ett nytt matpalats vid Stureplan. Gourmé och Gourmand har hört surret en tid nu och nyfikenheten har lett dem till Taverna Brillo en kväll i januari. De är glada att de har lyckats knipa ett bord. Trots att matsalen har 350 platser är det inte det lättaste. Det senaste tillskottet i krogvärlden har på kort tid blivit mycket populärt.

Taverna Brillo är mer än en restaurang. Det är även en pizzeria, glassbar, bageri, blomsterbutik och inte minst ett par barer à la Riche och Sturehof. Så är det också ägarna till Riche/Teatergrillen/Sturehof som öppnat restaurangen. Förebilden är den italienska kedjan Eatery som även har restaurang i New York.

Jonas Bohlin har designat inredningen. Publiken är förvånansvärt blandad och spänner från Stureplansfolket till medelålders par på teaterbesök.

Gourmé och Gourmand tycker att det är mycket sympatiskt och hamnar genast i dialog med paret på bordet bredvid.

– Lammkotletterna var mycket goda, avslöjar kvinnan.

Gourmand väljer att börja med hummerravioli med hummergrädde, dragon och tomat (185 kronor) och serveras en stor portion. Den visar sig dock vara en besvikelse. Det är en tämligen smaklös anrättning som inte lyfter.

– Hummergrädden är ju god, men man hade behövt en sked för att kunna äta den, säger Gourmand.

Gourmé har valt carpaccio på havskräfta med oliver, kapris och tomat (dagspris, den här kvällen 250 kronor). Men av kräftan känner han knappt någon smak alls. Carpaccion är toppad med soltorkade tomater som tar över all smak. Att ta 250 kronor för den anrättningen är faktiskt rena rånet, tycker han.

Som tur är vänder det här. När varmrätterna serveras hörs bara ljuva suckar från de båda herrarna.

Gourmand äter grillad rödvinsbräserad oxkind (255 kronor). Det är en delikat anrättning. Köttet är så mört som en människa kan önska. Det faller isär när man sätter kniven i det och smakar ljuvligt. Till det serveras perfekt gnocci med salvia och en härlig tryffelsabayonne och svamp.

– Det äts oxkind på vart och vartannat bord, observerar Gourmand.

Gourmé är mycket nöjd med sin gödkalvkotlett (395 kronor). Köttet är toppat med hackesalsa som består av schalottenlök, kapris, persilja, basilika och en skvätt olja.

– Det ger en oerhört fräsch och lätt syrlig smak. Jättefint till det milda köttet, konstaterar Gourmé.

Till rätten hör friterad potatis, men Gourmé byter ut det mot lättkokt broccoli (45 kronor). Menyn är flexibel och det går att byta ut mot vilka tillbehör man vill. Vännerna beställer också haricot vertes (45 kronor). De är råa och krispiga och passar fint till oxkinden, om än kanske lite väl dränkta i dijonsåsen.

Till dessert beställer Gourmé tiramisu (95 kronor). Den serveras i ett glas och är precis lagom bitter och krämig.

Gourmand bestämmer sig för att testa gelaterian, faller för pistageglass och blir inte besviken.

– Jag vill aldrig att den ska ta slut, säger han njutningsfullt.

Förebilden är den italienska kedjan Eatery som även har restaurang i New York.

Fakta

Taverna Brillo

Kök: Italienskt med en svensk twist. Flexibel meny som går att snickra ihop efter egna önskemål.

Miljö: Stor stimmig matsal med omgivande barer.

Pris: Varmrätter 130–495 kronor.

Fakta

Foto: Pekka Pääkkö