På Mons är torsken verkligen fina fisken

En stor kristallkrona, gröna marmorbänkar och mörkröda teakpaneler möter Gourmé och Gourmand när de stiger in på Mons bar och brasserie på Birger Jarlsgatan. Restaurangen slog upp portarna i ny regi i november och vill vara en avslappnad, rustik och elegant kvarterskrog.

Miljön lämpar sig väl för förtroliga samtal och långa sittningar.

– Det avslappnade intrycket har de verkligen lyckats med, säger Gourmand medan han sjunker ner i en sammetsfåtölj.

– Men pappersdukarna på borden drar ner helhetsintrycket, säger Gourmé.

Menyn är inspirerad av det franska köket och visas på en stor svart griffeltavla. Servitrisen berättar att den varieras efter säsong och råvaror.

Gourmé fastnar för pilgrims­musslor till förrätt, som serveras med jordärtskockspuré, stenbitsrom och krispig potatis (165 kronor).

Det visar sig vara en bra kombination. Musslorna har perfekt stekyta och fungerar väl ihop med purén och rommen.

– Så här ska en pilgrimsmussla smaka, säger en nöjd Gourmé.

Gourmand beslutar sig för att starta med matjessill (145 kronor) som serveras med rödbetor, kapris, pepparrot och brynt smör.

Fisken bärs upp bra av tillbehören, men är i enklaste laget.

Till varmrätt beställer Gourmé in en tallrik med lammfilé och lammlägg (275 kronor). Filén är lagom röd och köttet på benet är så mört att det faller isär när han trycker ner gaffeln i det. Tillsammans med en skiva getost, rostad vitlök, rödvinssås och rotfrukter är det en rätt som faller herrn i smaken.

Vid ett tidigare tillfälle testade han färsk torsk som serverades med blåmusslor, potatis, gröna bönor, citron och brynt smör (265 kronor).

– Den torsken får mig att minnas varför jag älskar fisk, säger Gourmé.

Grissidan med syltade tomater, linser och hasselnötter (220 kronor) håller däremot inte riktigt måttet. Köttet är för genomstekt och linserna i hårdaste laget.

Rödingen med fänkål, oliver, kapris och skaldjursmajonnäs (255 kronor) får däremot klart godkänt. Även om den inte riktigt kommer upp i samma höga klass som torsken och inte bjuder på några större överraskningar.

– Nu är jag proppmätt och vill ha efterrätt, säger Gourmand.

Chokladganache med nötkrokant och kolasås (105 kronor) är i mäktigaste laget men en höjdare för den som gillar krämig choklad. En skopa gräddfilsglass serveras till.

– Ett bra samspel mellan syrligt och sött, säger Gourmand.

Créme brûlée med citronsorbet och bär (95 kronor) imponerar däremot inte lika mycket. Vaniljkrämen under det knäckiga sockertäcket serveras alldeles för ljummen och med för lite spår av äkta vanilj. Det som lyfter rätten är den hemmagjorda sorbeten.

– Det var i dyraste laget, men jag är ändå nöjd, sammanfattar Gourmand.

– För fiskens skull kan jag absolut tänka mig att komma tillbaka fler gånger, säger Gourmé.

Fakta

MONS BAR & BRASSERIE

Kök: Franskinspirerat kök som byter meny efter årstid och råvaror.Miljö: Lugn och avslappnad. Sammetsfåtöljer, dov belysning, marmorpelare och teakpaneler. Pris: Varmrätter 165–295 kronor.

Fakta

Foto: Chris Anderson