Prisvärd restaurang utan matsnobberi

Är du säker på att vi kommit rätt? säger Gourmé medan de tar sig upp genom ett utkylt trapphus.

Imperiet är inte helt rätt att hitta. Ingången sker från en dörr till vänster om entrén till Skrapans galleria, sedan uppför en rätt dyster och utkyld trappa. Sedan får de gå genom Imperiets barlounge innan de kommit fram till matsalen.

– Är du verkligen säker? undrar Gourmé igen.

Men när de väl slagit sig ner blir de väl omhändertagna. Personalen är ung, men ambitiös och kunnig. Gourmé blir glatt överraskad av sin jordärtskocksoppa med halstrad pilgrimsmussla (110 kronor). Den är skummigt gräddig och har fin smak av knölar och vin. Den spänstiga pilgrimsmusslan har bara legat i halsterjärnet några sekunder.

Gourmand tuggar i sig en toast Skagen (115 kronor) med en generös näve räkor – dock inte pinfärska – som binds ihop av en sympatiskt liten mängd majonäs på kallt smörstekt bröd.

Ingen kan påstå att menyn är djärv, den utgörs nästan enbart av klassiker och säkra kort. Utsikten mot Åsö gymnasium och den kvällstid öde parkeringen framför är inte den vackraste.

Men i köket kan kockarna sitt jobb. Tupplårsfilén (235 kronor) serveras med rödvinsssås, rökt fläsksida och mandelpotatispuré. Fläsksidan är trådig och mör. Tuppen välanrättad och saftig och det är en generös portion mat som Gourmand finner klart prisvärd.

Gourmés hängmörade biff (259 kronor) är en stor bit kött med rejäl fettkappa, frasigt tunna pommes frites och en enorm laddning café de paris-smör. Mört och gott kött, anrättat enligt önskemål. Det finns inget att anmärka på tillagningen.

Men för att Gourmés smaklökar ska gå riktigt i taket krävs kött som inte stressats före slakt.

– Det går inte att komma ifrån att billigt kött, även om det är från fina styckdetaljer smakar sämre än ekokött. Men vad kan man begära för 259 kronor, frågar han sig. På krogar som serverar gårdskött kostar en sådan här rätt ofta hundralappen mer.

Att ta så mycket betalt är nog uteslutet på Imperiet. Det är en krog i typisk mellanklassnivå där gästerna betalar ur egen plånbok utan att bry sig så mycket om matsnobberi.

Majskycklingen (229 kronor) är aningen för salt och har sällskap av en krämig risotto och rödvinsås som överröstar fågelsmaken.

Desserterna är smaskiga på Imperiet. Den inte så sofistikerade anrättningen Kärleksburk (78 kronor) är hjortronmylta som varvats i en liten patentburk med sockerkaka, vaniljkräm och italiensk maräng. Barnsligt gott.

Chokladterrinen (85 kronor) är krämig, har angenäm smörsälta och kommer in med perfekt tempererad pistaschglass och rostade hasselnötter. Mycket prisvärd.

– Vad tycker du, kan vi gå hit igen? frågar Gourmand. Han är nöjd med att notan för tre rätter och en halv flaska vin landade på uthärdliga 650 kronor

– Jodå, säger Gourmé. Funkar fint när man vill äta tre rätter utan att ruinera sig. Men om jag ska bli helt nöjd vill jag ha ekopullor och kött från glada djur.

Fakta

Imperiet

Kök: Vällagade restaurangklassiker med svenska inslag, men råvarorna är knappast närproducerade. Miljö: Stor lokal som påminner lite om en nattklubb i ett förortscentrum. Musiken blir högre senare på kvällen. Pris: Varmrätter för mellan 225 och 259 kronor.

Fakta

Foto: Kenny Bengtsson