Prisvärt på ny persisk grillkrog

Men här låg ju nyss en indisk restaurang?

Gourmé och Gourmand står i korsningen Timmermansgatan-Tavastgatan och stirrar på fasaden. Tehran Grill måste ju ändå syfta på Iran.

Och mycket riktigt. Här serverar de numera persisk mat. Och det gör de inte förgäves. Restaurangen är fullsatt denna kväll, och herrarna har tur som får ett bord.

Lamm och ris är centralt i det persiska köket. Och grillspett, framgår det av menyn.

Förrätterna har namn som hämtade från Tusen och en natt: kashke bademjoon, zeiton parvarde och noon, panir, sabzi.

Den sistnämnda är en tilltuggstallrik med örter, fårost, bröd och valnötter (54 kronor) och är typisk för en persisk måltid, får de veta. Gourmé slår till, men tycker att det är en ganska osofistikerad historia.

– Tugga på jättelika basilikablad och dragonkvistar, hu, säger han.

Men brödet, ett jättelikt nanbröd som heter noon, är fantastiskt gott.

Gourmand har bättre tur med sin soupe Joe (59 kronor), en råg- soppa med ärtor, persilja och kyckling. Den serveras med citron, rik i smaken och mycket mustig.

De har också beställt in oliver, zeiton parvarde (39 kronor) och får en skål med blandade oliver, en del stora med fyllning, alla med fin balans i sälta och kryddning.

När det gäller varmrätter är det grillspett som gäller, inte mindre än elva olika sorter. De flesta är gjorda på lammfärs, men här finns även biff, lax och kyckling.

Gourmand satsar på tehran (210 kronor), färserad lamm- innerfilé med färska örter.

– En rätt som har krogens namn kan ju inte vara fel, resonerar han.

In kommer ett långt spett med ett lika långt platt stycke kött. Till detta serveras vitlöksyoghurt, en skål med tomatsallad, picklade grova morotsstrimlor med rejält sting samt en grillad tomat. Till detta har han valt berenj, vitt ris med saffran.

Spettet är saftigt och har god smak från kolgrillen. Gourmand njuter av alla tillbehören och inser att han kommer att bli mer än mätt.

Gourmé konstaterar att tillbehören är desamma i de flesta rätter som serveras.

Hans val, bakhtiari (199 kronor) är ett spett med kyckling och biff som marinerats i saffran. I hans yoghurt finns dock gurka i stället för vitlök, och hans val av ris är zereshkpolo, berberiris.

Hur gott som helst, konstaterar han, men skulle man dinera här ofta så blir det ju lite tjatigt med yoghurt, ris och tomat till varenda rätt.

Det är inget som bekymrar Gourmand, som nu studerar dessertmenyn.

Han är så mätt att han överväger att bara ta en chokladtryffel (32 kronor) men besinnar sig. Det får bli saffransglass (59 kronor), den är gräddig och god med rejäl smak av saffran.

För Gourmé är valet enkelt, han älskar crème caramel. Denna har apelsinsmak (59 kronor) och är inte dum alls.

Härifrån går man inte hungrig, och inte fattig heller, konstaterar de nöjt.

Spettet är saftigt och har god smak från kolgrillen. Gourmand inser att han kommer att bli mer än mätt.

Fakta

Tehran Grill

Kök: Persiskt med tonvikt på grillade rätter.

Miljö: Orientaliskt men modernt. Bardisk och mysig övervåning.

Pris: Varmrätter 139–259 kronor.

Fakta

Foto: Jana Christina Eriksson