Privata aktörer lockar foodtruckar

Glad stad drar in 40 000 kronor per helg från Hornstulls marknad, lågt räknat, men betalar bara 7 000 kronor per helg i avgift till kommunen.
Glad stad drar in 40 000 kronor per helg från Hornstulls marknad, lågt räknat, men betalar bara 7 000 kronor per helg i avgift till kommunen.
Le Truck är en av flera truckar som valt bort stadens platser och nu samarbetar med Boka en truck samt kör catering.
Le Truck är en av flera truckar som valt bort stadens platser och nu samarbetar med Boka en truck samt kör catering.
Två privata arrangörer har växt fram ur foodtruckarnas missnöje med stadens regler.

Men medan en del ser dem som frälsare kallar andra dem för parasiter.

Mer än varannan foodtruck har lämnat tillbaka sitt tillstånd att sälja på stadens gator, efter att staden höjde årsavgiften till 30 000 kronor. Mitt i:s granskning visar att många av de som kastar in handduken valt att samarbeta med privata förmedlare av platser i stället för staden.

De två största aktörerna heter Glad stad och Boka en truck.

Bland foodtruckinnehavarna går meningarna i sär om dem. Några av dem vi pratar med tycker att de här aktörerna ”parasiterar” på foodtruckarna.

– Både Glad stad och andra eventarrangörer tar alldeles för mycket betalt. De verkar tro att foodtruckarna täljer guld, säger en av foodtruckinnehavarna som vill vara anonym.

Men flera andra som vi pratar med tycker att Glad stad och Boka en truck gör ett bra jobb.

”Vi satsar på ny strategi och kommer att samarbeta exklusivt med Glad stad. Nu kommer vi köra endast food courts och privat mark med fast schema”, skriver Bart Brolin som har trucken Vegan soul train.

Andra skriver att stressen minskar när man kan boka en plats och slipper slåss med andra truckar. Flera vittnar om att det ofta är gott om folk på de här arrangemangen.

– Har du en plats som du kan återkomma till varje måndag så får både kund och truck en trygghet i det, säger Walter Carvajal som driver Boka en truck.

Truckarna betalar 250 kronor per tillfälle för att stå på de sju ställen som han sköter i samarbete med privata hyresvärdar. Multiplicerat med 200 arbetsdagar blir det 50 000 kronor om året.

– Vi tar inte betalt från start, utan vi väntar tills de får upp sin omsättningen, då är 250 kronor inte så mycket, säger Walter Carvajal och berättar att han har sin huvudinkomst från event och marknadsföringsjippon.

Den andra arrangören, Glad stad, ordnar bland annat Hornstulls marknad varje helg under sommarhalvåret.

Flera av ställena är på privat mark i samarbete med fastighetsägare men i Hornstull är det på stadens mark. Glad stad söker årligen tillstånd för markupplåtelse hos polisen.

Glad stad hyr bland annat ut plats till åtta foodtruckar som betalar vardera 1 500 kronor om dagen.

Lägger man till avgifterna från marknadsstånden så ger det Glad stad en inkomst på 40 000 kronor per helg från Hornstulls marknad, lågt räknat. Men organisationen betalar bara 7 000 kronor per helg i avgift till kommunen.

Varför tar ni då så mycket betalt?

– Vi erbjuder inte bara parkeringsplatser utan bygger foodcourts. Vi skapar en inramning med möblemang och drar alltid el till de här platserna. Vi ordnar sophämtning, sätter upp hemsidor och gör marknadsföring så att det ska komma mycket folk. För oss går Horntulls marknad på ett ut ekonomiskt, säger Fredrik Lindstål, en av Glad stads grundare.

Tidigare tog Glad stad ut en avgift som baserades på hur mycket foodtruckarna omsatte.

– Vi landade i den här summan, 1 500 kronor, för att det var ungefär 10 procent av genomsnittsomsättningen för foodtruckarna, säger han.

Fredrik Lindstål är också förtroendevald politiker för Centerpartiet och ersättare i Södermalms stadsdelsnämnd, men uppger att han aldrig varit med och fattat några beslut som rör foodtruckar.

– Jag har varit enormt noga med att inte sitta på två stolar i det här eftersom jag är fritidspolitiker, säger han.

Glad stad drivs som en ideell förening och arbetar även med andra stadsutvecklingsprojekt. I dag jobbar sju personer inom organisationen.

– Vi jobbar jäkligt hårt för att det ska bli bra för alla, säger Fredrik Lindstål.

LÄS MER: Här är vårens nya

Fakta

Här finns de privata foodtruckplatserna

Glad stad:

• Riddarholmstorget

• Isafjordsgatan 16, Kista

• Solna strand vid parken nära t-baneuppgången (startar 19 april)

• Sundbyberg torg (startar 12 april)

• Horntulls marknad (helger)

• Gustavlundsvägen, Alviks strand

Boka en truck:

• Kungstensgatan 23 Vasastan

• Tjurhornsgränd 6, Årsta

• Esbogatan 11, Kista

• Rosenlundsgatan 29, Södermalm

• Gallerian, City

• Korta Gatan 7, Solna

• Gårdsfogdevägen 8, Bromma

• Landsvägen 40, Sundbyberg