Thailändskt stuk på måltid i tuk-tuk

Gourmand ler när han minns vännernas senast besök på Koh Phangan på Södermalm.

Med ett enda kliv förflyttar man sig från ett grått Stockholm till den thailändska natten med kulörta ljusslingor i träden ovanför borden.

Så det är med förväntan de nu stegar in i den nyöppnade systerrestaurangen på Nybrogatan.

Även här råder nattkänsla med tusentals färgglada små lampor, konstgjorda växter och väggmålningar med självlysande djungel- och djurmotiv. Utmed ”spången” simmar fiskar i en ”bäck”.

– Här finns även en liten haj, berättar servitrisen glatt.

Herrarna får till slut syn på rovfisken, som i deras ögon mer ser ut som en mal, när den dammsuger en ljusslinga på alger.

Runt dem flockas intresserade barn, som verkar stortrivas på stället och tittar avundsjukt efter dem, när de får bord i tuk-tuken.

Gourmé har svårt att få plats med benen och en ljusslinga kittlar honom i huvudet. Hela stället känns trängre än restaurangen på söder och flera bord är placerade under låga bambutak.

Den trevliga unga servitrisen kommer in med förrätterna. Koong choop beng tot, friterad scampi (95 kronor) har en härligt frasig skorpa och den sötsura dipsåsen smakar verkligen hemlagat med perfekt balans mellan sött och surt.

Tom yam koong, syrlig scampisoppa med citrongräs, limeblad och koriander (89 kronor) är så smakrik och stark att en ananas­shake prydd med paraply har en trevligt neutraliserande effekt.

Varmrätterna kommer snabbt in efter att förrätterna är uppätna.

Precis som förrätterna består de av fina råvaror och är väl tillagade av thailändare, som skymtar bakom en disk. Rätterna är vackert dekorerade med lila-vita orkidéblommor, direktimporterade från Thailand.

Pla yang, en rejäl bit färsk lax direkt från grillen med lime, koriander och stark, syrlig nam dtao cheao-sås har fått rätt tid på grillen och är ett bra val.

Pat thai goong, nudelwok med scampi, ägg, grönsaker, hackade jordnötter och groddar (191 kronor) är vällagad, mild och al dente.

Precis som på så många thairestauranger är efterrätterna lite av en besvikelse. Undantaget är kanom cake (84 kronor), syrlig passionsfruktscheesecake med en tydlig smak av passionsfrukt, som bryter fint mot ostens sälta och en pajdeg som är betydligt godare än den traditionella botten med digestivekex.

Husets sorbéer, enligt menyn toppade med färska jordgubbar (89 kronor), innehåller en jordgubbe och är sämre än dem du hittar i livsmedelsaffären.

Banana pancake med fyllning av banan, kokosgrädde och palmsockerkräm (76 kronor) är lagom söt, men vill även den ha sällskap av en vaniljglass av högre kvalitet.

– Det här är glass som faller barn i smaken.

Efter ett avlutande besök på den gemensamma toaletten, hör Gourmé en liten flicka sjunga, på andra sidan bambudörren. Lycklig över att vara i ett paradis för barn.

Fakta

Restaurang Koh Phangan

Kök: Genuint thailändskt med fina råvaror. Miljö: Avslappnad semesterkänsla. Fejkad thailändsk natt med kulörta lyktor och bord i tuk-tuk och under bambutak. Pris: Rejält tilltagna varmrätter för 151–291 kronor.

Fakta

Foto: Åsa Sommarström