Modern diner i nya krogkvarter

Gourmé och Gourmand har bestämt sig för att vidga sina vyer och travar över Liljeholmsbron till Marievik. Där, mellan kontorskomplexen, ligger Rhino, som de hört gott om. Där kan man ibland träffa på Daniel Majstorovic, fotbollsspelaren, som gett sig in i restaurangbranschen.

Krogen är liten, inredd med kakel, trä och läder. Lite kalt och kallt en kväll som denna, i fattiga januari när kroggästerna är få. Men här kan man faktiskt äta middag utan att bli skinnad, konstaterar de efter en titt i menyn.

De inleder med ”kvällens smårätter” (100 kronor för fyra, eller 30 kronor styck). In kommer vitlöksbröd med parmesanost, buffalowings (friterad kyckling), oliver med serranoskinka och libanesisk getost med honung och rostade pistagenötter. Kycklingen är saftig och getosten badar fint i honungen. Nu är värsta hungern stillad.

– Undrar vilken typ av gäster som har vägarna förbi här? funderar Gourmé.

Ett perfekt ställe för after work, spekulerar de, och kanske för dem som flyttat in i nya bostadsområdet på Liljeholmskajen. Runt torget vid kajen har flera restauranger etablerat sig, bland andra Indian Garden och Primo Ciao Ciao.

– Hela området ska ju bebyggas och bli som innerstan, har jag läst, och då blir det ju ett fantastiskt krogliv här.

Nu får Gourmand in sin Rhinos 12-timmars bbq-karré (145 kronor). Den serveras på bröd (samma bröd som till hamburgarna) med coleslaw, ruccola/babyspenatsallad och korianderpicklade grönsaker. Till det en rejäl bytta pommes med restaurangens egen chili-cheeze-kryddblandning. Köttet faller isär i trådar av sig självt, och Gourmand njuter av den rökiga smaken ihop med syrliga grönsaker.

Gourmé har beställt the veggie burger by Rhino (139 kronor). Han muttrar något om blandningen av engelska och svenska ord i menyn innan han sätter tänderna i en stor bit friterad halloumi mellan det hembakta hamburgerbrödet. Även han fick en klick coleslaw samt sallad, men även marinerade bönor. Och en stor portion pommes. Det smakar utmärkt, men en hel burgare med halloumi blir för mycket. För samma, för salt, och så pommes på det.

– Jag borde ha beställt en sallad till i stället för pommes, som man ju kunde enligt menyn. Det här är för mäktigt, säger han.

Han kunde även ha valt räksallad (135 kronor) eller caesarsallad (135 kronor), fräscha och rikliga båda två. Eller flaggskeppet the royal burger by Rhino (139 kronor) som består av hängmörat nötkött, basilikacreme, tomatsalsa och getost. Ett säkert kort.

På menyn, som inte är stor (smårätterna är de enda förrätterna och kvällens huvudrätter är sex till antalet), finns bara två desserter: varm äppelpaj med vaniljsås (69 kronor) och chokladbrownie med minimarshmallows, valnötter, kola- creme och vispgrädde (69 kronor). Men ingen av dem finns i dag, i stället får de en utmärkt ljummen blåbärspaj med vaniljsås.

– Hit till den här delen av stan kommer vi fler gånger, enas de om. En varm sommarkväll vid någon av krogarna på kajen kan inte vara fel.

Hit till den här delen av stan kommer vi fler gånger.

Fakta

Rhino food & drinks

Kök: Amerikanskt med burgare och långkok som specialitet.

Miljö: Modern diner, kakel, trä och läder.

Pris: Varmrätter 135–145 kronor.

Fakta

Foto: Jana Christina Eriksson