Schnitzeln är ett mirakel av mörhet

Vad kan vara en bättre medicin mot isande vinterkyla än en rejäl portion polsk husmanskost? Herrarna styr glatt och nyfiket sina kurrande magar mot Krasnopolski, längst bort på Regeringsgatan.

De blir snabbt och vänligt visade till ett mysigt hörnbord. Knappt hinner de öppna menyn innan en liten aptitretare står på bordet. Smalec är ett mycket salt och smakrikt istersmör som serveras med syrad gurka och bröd.

– Förrätt före förrätten, det är min melodi, skrockar Gourmand.

Gourmé beställer in stekt lever av fjäderfä (95 kronor) – kycklingleverbitar som frästs mjuka tillsammans med crème fraîche och lök. De plommonstora leverbitarna riktigt smälter i munnen. Lika välsmakande är Gourmands Zur (95 kronor), en mustig soppa på syrat mjöl med vitkorv och ägghalvor, som serveras rykande het i en stor fralla. Soppan är stark utan att vara bedövande.

Rödbetssoppan barszcz (95 kronor) är uppiggande syrlig och serveras med en degigt god klimp. Avsmakningsmenyns (145 kronor) fyra smårätter är ett smörgåsbord i miniatyr. Tre sorters salt sill, med härligt rivig sur löksill, och en grovmalen vildsvinspaté ingår samt blinier med lax, och kokt potatis med färskost, gräslök och rädisor.

– Blinierna är lite torra, jag vill ha mer smör, säger Gourmand.

De ryska pirogerna (95 kronorx), fyllda med färskost, potatis, gräslök och fläsksky är som en frisk vårvind.

Ur högtalarna strömmar polsk pop på lagom pratvolym. De glada tonerna ackompanjerar den livfulla inredningen som går i rött, guld och grönt. Gourmé synar menyn en gång till. Fläskschnitzel med surkål och potatismos (165 kronor) vinner hans intresse. Den tallriksstora köttbiten är ett mirakel av mörhet.

– Kocken måste ha bankat sig gul och blå, konstaterar han nöjt och njuter av den ljumna surkålen med små kumminfrön.

Trots att Gourmand hjälper till att äta av den enorma fläskschnitzeln går den inte ner. Servitören finner dock på råd och ordnar snabbt en liten doggybag med orden: ”den är god till frukost också!”

Gourmand går i gång på vildsvinsrullader med doft av enris och bisongräs (215 kronor), som serveras med hackade rödbetor, bovete och rödvinssås. Den lindade köttrullen döljer en knaprig fyllning av syrad gurka, lök, fläsk och ost. Det kokta bovetet som rulladen vilar på är dock aningen torrt och badar i lite väl mycket rödvinssås.

Ankbröst på sås av körsbärsvodka med bakade äpplen och skivad potatis (220 kronor) är en fröjd för gommen. Den vilda anksmaken förstärks av det syrliga bakade äpplet, som även går igen i den spritsyrliga såsen.

Den kulinariska upptäcktsresan börjar lida mot sitt slut, men varsin efterrätt vill herrarna också hinna med. Äppelpannkakor med ros- och nyponglass (75 kronor) är en lätt parfymerad historia. Drottning Marias vaniljkrämsfyllda maräng med färska hallon (95 kronor) slår dock knockout på herrarna.

– Länge leve drottningen, utbrister de bägge nöjt och plussar på notan med rejält med dricks.

Fakta

KRASNOPOLSKI

Kök: Prisvärd polsk husmanskost samt en handfull modernare, och lite dyrare, rätter. Miljö: Ombonad hemma-hos-restaurang i två våningar med mycket färg och dekorationer. Pris: Förrätter 65–145 kronor. Varmrätter 75–255 kronor.