Min lokala hjälte

Skandalkrögarna lagar gott

Sträck ut händerna, säger kocken och lägger ut en rejäl klick finsk störrom på Gourmé och Gourmands händer.

Samtidigt hälls en sexa vodka upp. Herrarna suger i sig de oljiga fiskäggen och sveper spriten enligt order.

– Vart ska det här barka hän, säger en orolig Gourmé, men avbryts av att en stekpanna med två fräsande vaktelägg sätts på bordet.

Vännerna sitter på nyöppnade krogen Punk Royale. Stället är nytt, men kockarna är redan kända/ökända.

I höstas slängdes de ut av Niklas Ekstedt från ett gästspel på restaurang Kåken efter en skandal då kockarna serverade chokladbollar som de kallade ”negerbollar”.

Nu har Joakim Almqvist och Kalle Nilsson öppnat eget ställe där en enorm avsmakningsmeny kostar 600 kronor.

De första åtta rätterna är aptitretare. Handkaviaren följs av vakteläggen där en smörsås med gräslök, rökt ål och friterad purjolök blandas till en omelett av gästerna själv.

– Krämigt och subtilt rökig smak. Mycket angenämt, säger Gourmé.

Blodvåfflor med torkade lingon och bacon kommer sedan, och följs bland annat av anklever på brioche med rabarbersås.

Sedan är det dags för häst­tartar:

”En blivande klassiker” säger kocken och sätter fram en V75-kupong där hackat hästkött och riven anklever ligger ovanpå.

Som sista touch har kockarna tömt en cigg och fyllt den med rökt purjolök som fimpas över allting.

– Effektsökeri såklart, men publiken verkar gilla det. Däremot smakar inte tartaren så mycket, säger Gourmé.

Desto mer smak kommer när det är dags för huvudrätterna. Här byter menyn stuk och blir mer fine-dining.

Första rätten är inlagda blåmusslor med gurka (köpt på Ica en bit upp på Folkungagatan – ”kvällens mest närproducerade råvara” enligt kocken) och en pepparrotsvinägrett. Rätten har en perfekt balans av sälta, syra och hetta.

Sedan kommer bakad piggvar med omogna jordgubbar och en fullkomligt magisk kräm gjord på brynt smör och avkok från havskräfthuvuden.

Även tallriken med syradkålrabbioch rå grönsparris, som täcks av grädde som kokats med rökta abborrhuvuden, är delikat.

Men när den stekta bläckfisken med avocadokräm och isterband kommer in som sista varmrätt blir det nästan för mycket rökta smaker.

– Det är bra med en röd tråd i rätterna. Men de andra smakerna försvinner nästan lite i rökdimmorna, säger Gourmand.

Efter osten, som serveras i låda med en råttfälla på, kommer en härligt smörig kardemummabulle med en rejäl klick glass. För 160 kronor får man också dela på en plunta iskall punsch.

Som 17:e (!) servering får gästen en plasthandske, en bunke med chokladmassa och ett fat kokosflingor.

Herrarna får rulla varsin chokladboll själva. En rätt barnslig blinkning till Kåkenskandalen förra året.

– De är förbaskat duktiga kockar. Och så länge de håller sig borta från rasistiska idiotier är showen ganska kul, säger Gourmé.

Fakta

Punk Royale

Kök: Lyxig dekadens med lekfulla inslag.

Miljö: Vita dukar blandat med lego på borden och en tvättmaskin i ena hörnet.

Priser: Avsmakningsmeny 600 kronor.