Skreitorsk med stjärnglans

Solen har knappt hunnit försvinna vid horisonten när herrarna slinker in genom dörrarna till Sannas i hörnet på Sibyllegatan. I baren sitter flera kända ansikten från kultur- och nöjeslivet i Stockholm med en drink i handen. Sannas tycks på kort tid ha blivit ett vattenhål för stadens ”kulturelit”.

Herrarna blir stående en stund vid hovmästarpulpeten, då deras bord är upptaget av ett annat sällskap. Den synbart stressade och smått förvirrade personalen dukar upp ett nytt bord, som till slut, ­efter tio minuters väntan, är klart.

– De kunde ju åtminstone ha bett om ursäkt för dröjsmålet, ­säger Gourmé när han synar menyn.

Sallad med kungskrabba och avo­kado, tomat och kryddig ­citron- och vitlöksdressing (195 kronor) visar sig vara ett ypperligt val. Storleken är generös, både på krabbdelarna som övriga tillbehör. Den kryddiga dressingen såväl mättar som stimulerar aptiten ytterligare.

Gourmands charkbricka (210 kronor) är vacker som ett holländskt stilleben. Lufttorkad ­skinka, två sorters salami samt vällagrad Svedjan ost ackompanjeras av små smakrika oliver samt rostade hasselnötter och två skivor franskbröd med het pico de gallo.

– Det här hade man lätt kunnat dela på två, slår storätaren fast.

Herrarna sippar på sitt vin när plötsligt en av Sveriges mest kända fotomodeller glider in genom dörren.

– Det är som att vara med i en film att sitta här. Det bara kommer in nya bekanta ansikten hela tiden, säger Gourmand.

Herrarna hinner sitta och beundra persongalleriet i åtminstone 30 minuter innan varmrätterna äntligen ställs framför dem.

Gourmand har valt shortribs med majssalsa, avokadokräm och pico de gallo (295 kronor). Köttet är mjukt, mört och robust på samma gång. Tillbehören smakar det de utger sig för att vara, och vilka smaker sen.

– Det är noggrant utvalda rå­varor av kvalitet. Det märks både i smak och i pris, säger han.

Gourmé är lika lyrisk han över sin halstrade skreitorsk med misomarinerade groddar samt bakad aubergine (275 kronor). Fisken kommer verkligen till sin rätt lätt halstrad och med mjuka, lätta tillbehör i oväntade kombinationer.

– Nu förstår jag varför det var så svårt att få ett bord, mumlar han.

Förutom middag serveras även luncher och helgbruncher på Sannas. Den menyn är något kortare och innehåller fler klassiska rätter. Sannas lammburgare (195 kronor) är stekta till perfektion med ljusrosa saftigt innandöme, en rejäl skiva getost och ljuvlig paprikachutney på toppen.

Även klassikern bookmakertoast (225 kronor) står sig fint i konkurrensen. På en rejäl brödskiva samsas skivad avokado, sallad, tomat, rödlök och det möraste nötkött man kan tänka sig. En riktig fullträff som motar bort den värsta av baksmällor.

Den sista rätten på herrarnas i dubbel bemärkelse stjärn­kantade afton blir key lime pie med ­kokosglass (105 kronor). Sötsur limecurd i en frasig pajbotten med himmelsk maräng.

– Det är som att äta moln. Så fluffigt och lätt, säger Gourmand när han med glädje avrundar ­notan en bra bit uppåt.

Fakta

Sannas

Kök: Peruanskt, spanskt, italienskt, asiatiskt och lite svenskt. Säsongsbetonad meny.

Miljö: Ljust, trångt, stimmigt med vardagsrumskänsla. Personlig personal.

Vegetariskt: Ja, några små­rätter.

Pris: Smårätter 145–195 kronor, varmrätter 245–750 kronor.