Smaker av svensk höst står på menyn

Jag längtar efter höstig mat, säger Gourmand när han och Gourmé kliver in på Åberg Nilsson vid Odenplan.

Han tilltalas därför av förrätten kantarelltoast (95 kronor). På menyn står kort och kärnfullt bara detta ord, men han kommer genast i stämning.

– Finns det något godare? Underbart krämiga, fortsätter Gourmand och tuggar på gula smörstekta kantareller som också fått sig en dos grädde vid tillagningen.

Kocken har även smaksatt med finhackad lök. Toasten är omgärdad av ruccola och sockerärter som tillsammans förhöjer svampsmaken.

Gourmé har valt gratinerad chèvre med sötmarinerade grönsaker (95 kronor). På hans tallrik ligger bland annat blomkål, squasch, morötter och rostade pumpakärnor.

– En klassiker som är lätt att lyckas med, säger Gourmé som dock särskilt berömmer den syrligt friska marineringen.

Mest prisvärd är nachos med avokadoröra, salsa och gräddfil (65 kronor). Korgen med ljumma majschips räcker för två.

Det är en vanlig tisdagskväll men ändå fullt med gäster i den ljust målade lokalen. Mellan borden hänger vita tunna gardiner från taket. De är dekorativa och ger en illusorisk känsla av avskildhet.

Herrarna enas om att inredningen känns genomtänkt – ljus, luftig, lätt.

En stund senare blir Gourmand serverad älgfärsbiff med potatispuré, rödvinsås, rårörda tranbär och havtorn (165 kronor).

– Den vilda smaken kunde ha varit mer framträdande, säger han.

Servitrisen uppger att det enbart är älgkött i hans rätt. Gourmé frestas smaka och delar Gourmands åsikt. Potatispuréns smörighet är något Gourmand uppskattar, liksom de syrliga tranbären i stället för vanliga lingon.

Gourmé äter grillad majskycklingfilé, citrussallad med avokadokräm, blodgrape och apelsin, husets rödvinsky (155 kronor).

– Köttet är saftigt. Dessutom gillar jag den här mörka gyllene färgen, säger han belåtet.

Bland de rostade rotsakerna finns potatis och kålrötter. Blodgrapen ger syrlighet.

Gourmand börjar prata om jägarexamen och om att gå med i ett jaktlag.

– Då kan man sätta egen älgstek i ugnen. Det skulle vara häftigt, säger han.

– Du gör dig bäst som kroggäst, replikerar hans vän.

Huvudrätten kalvlever och bacon med svamp, kapris, äpple, rödvinssky (195 kronor) ger precis vad den lovar. Alla smaker märks och äpplets syrlighet förhöjer helheten.

Gourmand, som studerat dessertmenyn, bestämmer sig för chokladfondant med havtornparfait (95 kronor).

– Mmm, minst 75 procent kakao, säger han och tuggar på smulstora bitar mörk choklad som finns i den ljumma fondanten.

Vaniljglass och bitar av färska jordgubbar skulle inte ha behövts, tycker Gourmand.

– Jordgubbarna är sura som de brukar vara så här års, och glassen känns bara onödig. Fondanten hade klarat sig bra på egen hand.

Det ligger gula löv på trottoaren när herrarna kommer ut. Gourmand tycker att maten känts helt rätt.

– Svensk höst till ett hyfsat pris, säger han.

Fakta

ÅBERG NILSSON

Kök: Svenskt med internationella inslag. Miljö: Ofta fullsatt men ändå pratvänlig atmosfär, ljusa och luftiga lokaler med udda detaljer. Vänlig personal. Pris: Varmrätter 145–205 kronor.

Fakta

Foto: Åsa Sommarström