Smakrikt men ojämn nivå på restaurangen

Bland Norrmalms myller av återvändsgränder och viadukter hastar herrarna fram till Smak på Restaurangen, lugnt belägen trots att det bara är ett stenkast från Konserthuset.

Över ett glas husets lemonad (49 kronor) med härlig syra och sting från citron och ingefära synar herrarna menyn.

På Smak serveras endast smårätter i grupper om tre, fem eller sju smaker, där tre smaker motsvarar en varmrätt och sju smaker en hel trerättersmiddag.

Herrarna kryssar i en smaklista som även fungerar som bordsunderlägg. De 15 smårätterna man kan välja mellan är listade med ett ord för rättens smak, ett ord för hur rätten serveras samt två tre av de viktigaste ingredienserna.

Bara efter några minuter står de första rätterna på bordet.

”Mynta” visar sig vara små fina friterade ostpinnar med syrlig krämig getost som serveras med en pigg dipp på gröna ärtor, champagne och mynta.

– Vilket lyft i smakerna, en härlig kombination, konstaterar Gourmé.

Gourmand hör inte utan är helt begeistrad av den lilla kopparpannan som ställts framför honom. ”Hasselnöt” är en pytt gjord på mumsiga bitar av musseronsvamp och hackade hasselnötter i en smakrik sky, toppat av ett pocherat lantägg.

Det milda smöriga ägget ger plats åt nöt och svampsmakerna.

Herrarna behöver inte vänta länge mellan smakbitarna förrän nästa tallrik eller skål står på bordet.

Smaken ”parmesan” är en risotto som serveras med möra bitar av lamm och tärningar av kronärtskocka. Risotton är fint krämig men verkar ha legat lite för länge på tallriken innan den bars ut.

– Det är tjockt skinn på och den är geléaktig under, konstaterar Gourmand och skjuter tallriken ifrån sig.

Han stirrar avundsjukt på Gourmé som fått in ”ramslök”, en miniatyrburgare gjord på oxsvans. Det rostade brödet kontrasterar fint mot det möra köttet som smälter i munnen. En ramslöksdipp bidrar med fräschör.

Gourmand blir dock lite gladare när hans ”kapris” dukas fram. Det är en råbiff som serveras med rödlök, kapris och – löjrom! Det perfekt malda köttets sötma bildar en fin treenighet med syran från kapris och rödlök och rommens sälta.

”Sesam” är en sallad på krasse, pomelo och krispiga ankstrimlor. Under salladen gömmer sig generöst med sesamspetsad buljong som det är tänkt att man ska blanda runt salladen i.

– Uppiggande syrligt och alldeles lagom av må jag säga, mumlar Gourmé.

Smakerna ”lakrits” och kardemumma” blir herrarnas efterrättsval. Hallonsorbeten som serveras i en blaskig lakritssås faller dock inte Gourmé i smaken. Under sorbeten göms fem små tärningar chokladtryffel och något som smakar som bränt rågbröd.

Gourmand sammanfattar besöket med en sportfloskel, så här i EM-tider:

– Om de hade hållit en högre lägstanivå skulle det här ha varit en riktig höjdare.

Fakta

SMAK PÅ RESTAURANGEN

Kök: Färska primörer i djärva kombinationer. Världsinfluenser i svensk tappning. Miljö: Sobert, ljust och luftigt med stilren björkinredning. Pris: 3 smaker 375 kronor, 5 smaker 475 kronor och 7 smaker 575 kronor.

Fakta

Foto: Åsa Sommarström