Välj ditt område
Den 26 juli öppnar nya restaurangen Centan i Bagarmossen.
Den 26 juli öppnar nya restaurangen Centan i Bagarmossen.

Snart premiär för nya Bagisrestaurangen

Krog Efter att ha testkört den nya restaurangen Centan i Bagarmossen under två helger är det snart dags för den riktiga premiären. Målet är att bli en naturlig mötesplats för hela Bagis.

Under de två första helgerna i juli smög den nya superlokala restaurangen på Lagaplan i Bagarmossen igång. Då serverades bland annat halstrad röding, puylinstartar och konfiterad lammbringa – något som kan ge en hint om hur menyn kan se ut framöver.

Krögaren och Bagarmossenbon Axel Hansson öppnar i och med detta sin första egna restaurang med stor hjälp av grafiska formgivaren Samira Bouabana som har ansvarat för designsamarbeten och kommunikation.

Samira Bouabana och Axel Hansson står bakom den nya restaurangen.

– Det var jättekul och det kom mycket folk till testdagarna, det var fullt nästan hela tiden, säger Samira Bouabana.

Rätterna ska ligga på max ett par hundralappar, vilket blir en del av ambitionen att vara så tillgängliga som möjligt för en så varierad kundkrets som möjligt.

– Vi vill att det ska vara en mötesplats och att det ska kännas supertillgängligt för alla. Man ska kunna bara ta en kaffe, käka lunch, sätta sig i baren med en förrätt eller komma hit för en trerätters middag, säger Axel Hansson.

Utseendet i restaurangen har skapats med lokala designsamarbeten.

Tanken om tillgänglighet går också igen i inredningen som är ritad av Bagarmossenbon Shane Schneck med enkla men färgglada plåtbord, terazzogolv som de flesta kan känna igen från valfri trappuppgång och sittbänkar i trä som påminner om parkbänkar.

– Vi tycker om en känsla av offentlig miljö, säger Samira Bouabana.

Den lokala strävan är också genomgående. Alltifrån design och tillverkning av möbler, menyns typsnitt till smörknivar och personal kommer från närområdet. Detta för att på alla sätt gynna det lokala samhället.

I Stockholm är det alldeles för centraliserat tycker Axel Hansson.

– Jag kom på mig själv när jag gick och kollade på lokaler till en restaurang i stan samtidigt som jag pratade om att det borde finnas mer i förorten. Så jag tänkte att nu gör vi något i förorten, säger han.

Den 26 juli öppnas dörrarna. Till en början kommer restaurangen hålla öppet kvällar onsdag till fredag.

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

Nyheter

2022 ska nya Lidingöbron stå klar

Nostalgi

Vi hittade Tenstakvinnan – får namn i arkivet

Nyheter

Tjuvar låste in flicka som var ensam hemma

Reportage

Kula och diskus är 85-åriga Arts nya hobby

Nyheter

Glasskioskerna i Kungsan kan räddas

Insändarskribenten kräver att bussarna från Gullmarsplan börjar gå i tid
Insändare

”Nobina måste bli punktligare!”