Som en ljuv kallsup – men dyrt

Granen på Mariatorget står grann med glitter i. Gourmand myser under ullrocken när han tänker på stundande julbord och säsongens frosseri. Men Gourmé har en annan agenda.

– Jag vet något annat det är säsong för. Häng med här! befaller han och stegar resolut in genom Rivals svängdörrar.

Gourmand skyndar häpet efter sitt sällsynt målmedvetna sällskap och sjunker flåsande ned i en bullig röd sammetssoffa i bistrodelen av det anrika nöjespalatset.

Här har societeten förlustat sig sedan 1937. Stjärnglansen sitter kvar i de lejongula väggarna som pryds av filmisar och kulturprofiler från söder.

Men det är inte interiören som fått duons finsmakare att insistera på ett besök, utan Rivals skaldjursplatå.

– Skaldjur är som finast så här års, förklarar Gourmé.

Kvällens första akt består av en skummig, silkeslen jordärtskocksoppa (130 kronor) som hälls upp vid bordet över en klick tryffel- aioli. Ett knaprigt serranochips ger stuns åt de milda smakerna.

Västerbottenpajen (185 kronor) är i gott sällskap av en rågad matsked löjrom, men skalet är tjockt och pajen smakar mer ägg än ost.

Inte heller biffcarpaccion (155 kronor) håller måttet. När köttet dänkts till oigenkännligt i olja spelar det ingen roll att kossan är uppväxt på en skotsk lyxgård. Tillbehören kompenserar föga.

– Pinjenötter och rucola, när var det modernt… 1983? Jag gillar det klassiska konceptet, men det är dags att uppdatera några rätter och höja ambitionsnivån. Det här känns snudd på turistigt, säger Gourmé och kväver en rysning.

Platån bärs fram. Krabba, hummer, ostron, en näve färska räkor och havskräftor tronar på en praktfull bädd av iskross och citron. Allt är färskt, bedyrar köket. Skam annars när man betalt 595 kronor, hinner Gourmé tänka innan smaken av hav förtrollar honom.

– Som den ljuvaste av kallsupar, mumlar han och sköljer ned ett ostron med en mun chablis.

– Nästan alla viner går att få på glas här, den servicen borde fler erbjuda, säger Gourmé.

Hummern är en spänstig amerikanare och krabbhalvan välmatad. Allt smakar friskt och färskt, med undantag för de två havskräftorna – sorgligt spensliga exemplar av västkustens finest.

– Kan jag ta lite av dina såser? frågar Gourmand.

– Rhode island till hjort? svarar Gourmé förvånat.

Gourmand suckar. Hans hjortinnanlår är tillagat helt i hans smak, nästan blodigt, och avnjuts med pommes dauphinois och stuvade trattkantareller (265 kronor). Men av rödvinssåsen bjuds blott en liten skvätt.

– Torrt till ett saftigt pris, knorrar Gourmand och vinkar in des­sertmenyn.

Trots att chokladmoussen (115 kronor) är mer lik en kaka än fluffig mousse, gör den sig fint till syrlig päronsorbet. Vaniljglass med chokladsås (75 kronor) är en hemgjord gräddbomb med såsen flott serverad i snipa.

– Det blev trots allt ett lyckligt slut. Men notan blev ganska saftig, konstaterar Gourmand.

Fakta

Bistro Rival

Kök: Klassisk svensk bistromat.

Miljö: Guld, sammet, filmporträtt, orientaliska mattor och glittriga pelare i original från 1937.

Pris: Varmrätter 210–295 kronor.

Fakta

Foto: Johan Kindbom