Spisa spanskt utan krusiduller

Med bestämda steg ramblar herrarna in på det fullsatta tapashaket Ramblas på Södersidan av Västerbron.

Akustiska gitarrer, fiskenät och flamencotavlor draperar väggarna.

– Inga höga betyg för originalitet va, viskar Gourmé syrligt.

Inte ett bord är ledigt den tidiga fredagskvällen, men efter en halvtimme får herrarna sitta ner bland födelsedagsfirare, dejtande par och öldrickande kompisgäng.

Snabbt beställer de några tapas att dela på till förrätt. Och rätterna flyger lika snabbt ut från köksluckan.

Godaste tapasen är chorizomackan (60 kronor). Korven är hemmagjord och är riktigt god. Tillsammans med tomat och rikligt med vitlök faller den Gourmand helt i smaken.

– Som en köttig bruschetta. Du hör ju själv att det inte kan bli fel! säger storätaren.

Cevichen (62 kronor) är däremot en tråkig historia. Små räkor och kräftstjärtar, som tycks ha legat i en färdig lag, kommer in i ett cocktailglas med några nachochips nedstoppade.

– Det smakar ju bara kräftlag utan tillstymmelse till lime-, koriander- eller chilismak. Och var är fisken? undrar en besviken Gourmé medan Gourmand smaskar i sig chorizosmörgåsen.

Men även om det är tapas som Ramblas är mest känd för, vill herrarna ändå prova på några av de få varmrätterna på menyn. Gourmé tar paellan (174 kronor), medan Gourmand beställer mixgrilltallriken (176 kronor).

Om inte servitrisen hade varnat för att det tar 20 minuter för paellan att tillredas skulle den misstänksamme finsmakaren ha trott att risrätten mikrats klart innanför köksluckan.

– Det finns inget djup i smakerna. Det smakar ärligt talat bara urvattnat saffran. En enorm besvikelse, säger Gourmé och lämnar paellan halväten.

Grilltallriken är däremot överraskande god. Entrecoten är bra grillad, kycklingen helt okej, chorizon god, och lammfärsspetten smakrika.

– Det är ju löjligt mycket käk för det priset. Härligt, utbrister Gourmand när jätteportionen kött kommer in med potatis vid sidan av.

Men även om grilltallriken faktiskt är den godaste rätten för kvällen ska man nog ändå satsa på smårätterna, där tre eller fyra rätter per person räcker.

Det är mysigare att dela på käket och det finns några smårätter som sticker ut. Till exempel den friterade getosten (52 kronor), eller kycklingfajitan (60 kronor).

Efter tapas och varmrätter känns efterrätterna lätt överflödi­ga. Men herrarna beställer ändå crema catalana (54 kronor) och chokladkaka (54 kronor).

Crema catalanan är lite grynig och smaklös, men chokladkakan är däremot riktigt bra.

– Som en härlig fondant. Kladdigt, chokladigt och alldeles underbar, säger Gourmand.

Det finns något charmigt med den opretentiösa maten och den stimmiga lokalen. Det känns genuint. Och Ramblas är ett bra alternativ för den hungrige, om man navigerar rätt i menyn.

Fakta

Ramblas

Kök: Enkelt spanskt käk utan krusiduller.

Miljö: Superstimmig lokal utan vita dukar, trevlig personal.

Pris: Tapas 25–62 kronor, varmrätter 172–176 kronor.

Fakta

Foto: Linn Hedesström Blad