Stallis briljerar bara med huvudrätterna

Under Stallmästaregårdens storhetstid hade restaurangen status som en av Sveriges finaste. Den tiden är dock sedan länge förbi. Flera mer eller mindre ambitiösa försök har gjorts att återerövra stjärnstatusen. Det senaste tillhör de mer ambitiösa.

Den gamla murriga värdshuskänslan som tidigare kännetecknade hela inrättningen lämnar de i receptionen. Den nyrenoverade matsalen är luftig och modern.

Även köket har fått sig en välbehövlig modernisering. Samtliga rätter i den nykomponerade menyn följer det uttalade temat ”nordiskt kök med traditionella inslag”. Och vad är väl mer traditionellt än kroppkakor (165 kronor). De små brynta bollarna kommer in upplagda på sin egen panna. Gourmé blir glatt överraskad.

– Elegant. Det här var inte alls de mastiga traditionella kropp­kakor jag var rädd att jag skulle få.

Smaken gör honom inte besviken, om än inte exalterad. Gotlandsfläsket tillför en välbehövlig sälta och knaprighet, men den lilla kick rätten behöver för att bli fullkomlig saknas.

Den lufttorkade Idrerenen och Salmalaxen (180 respektive 195 kronor) – ja, råvornornas ursprung behöver man inte gissa sig till på Ställmästaregården – framkallar än ljummare känslor.

– Mest tråkigt, säger Gourmand.

Herrarna lämnar förrätterna utan att ha blivit övertygade. Huvudrätterna ska tack och lov inte göra dem besvikna. Den sotade Strömstorsken (325 kronor) är en fullträff. Fisken skulle stå sig helt på egna ben även utan havskräftan från Fjällbacka, kräm på körvelrot, röda vinbär, dragon samt brynt hasselnötssmör.

– Mer smakrik torsk får man leta efter, säger Gourmand.

Precis lika läcker är den i vattenbad tempererade Salmalaxen (280 kronor) som serveras med en libbsticke­emulsion.

– Med så här bra råvaror behövs inget mer för att uppnå perfektion, säger Gourmé.

Även lammet (310 kronor)är riktigt trevligt. Den kraftiga buljongen som ger rätten dess karaktär har smaksatts med rotselleri och havtorn och fått en lätt syrlig samt lite söt ton. Inte heller karamelliserad kind av Domtagris (305 kronor) som serveras med en knaprig bit svål och korv gör en besviken.

Samtliga huvudrätter känns omsorgsfullt utvalda. Här visar Stallmästaregården det nordiska köket från sin bästa sida. Det är traditionella rätter med en modern twist, och framför allt, det är gott.

Efter huvudrätterna är varken Gourmé eller Gourmand så mätta att de tackar nej till efterrätt.

Kärnmjölkspudding med mandelmjölkssorbet, den på pappret mest udda desserten, smakar knappt någonting.

Lika intetsägande är glassen gjord på svenskt äpple och tallbarr 115 kronor). Bäst är faktiskt den sydamerikanska chokladtarten med kolabotten (145 kronor).

Tyvärr kan de konstatera att ­efterrätterna håller ungefär samma klass som förrätterna.

– Man har försökt, men inte riktigt nått fram, säger Gourmé.

Stallmästaregården har charmen och ambitionen. Stämningen är god och servicen är i toppklass. En del rätter på menyn är suveräna. Andra lämnar dock övrigt att önska.

Fakta

STALLMÄSTAREGÅRDEN

Kök: Modernt nordiskt kök med traditionella och vissa udda inslag. Miljö: Påkostade lokaler där gammalt möter nytt i en lyckad balansakt. Utsikten mot Brunnsviken är pricken över i:et. Pris: Varmrätter 255–325 kronor.

Fakta

Foto: Pekka Pääkkö