Bbq-succén: ”Folk säger att maten är bra”

Bara en liten spånskiva vittnar om vad som finns innanför plåtväggarna.
Tommy Granström vid sitt barbequeställe Det arroganta svinet bbq.
Träflis, två tält och några bänkar. Tommy har fått exakt den miljö han vill ha.Träflis, två tält och några bänkar. Tommy har fått exakt den miljö han vill ha.
Tommy har fått exakt den miljö han vill ha.
Det har gått snabbt för Tommy Granström att öppna sin bbq-servering. Innan sommaren ringde han tomtägaren, för några veckor sedan öppnade han.
Industriarbetarna är några av de vanligaste kunderna.
Det är nästa jobb dygnet runt för Tommy Granström. Rökningen sker på natten, på morgonen är han tillbaka och förbereder lunchen.
Det är nästa jobb dygnet runt för Tommy Granström. Rökningen av köttet sker på natten.
350 har kommenterat. 649 har reagerat. Att döma av läsarna på Mitt i Haninges facebook var det nya barbeque-stället i Jordbro industriområde välkommet.

Ett plåtskjul, två tält, några bänkar och en lång rök är allt Tommy Granström har i sin minst sagt avskalade barbequerestaurang.

Mitt i berättade om det Texasinspirerade lunchstället, placerat mitt i Jordbro industriområde, i förra veckan.

Och tydligen var tillskottet efterlängtat bland läsarna på Mitt i Haninges facebook.

Flera hundra läsare har kommenterat Det arroganta svinet bbq, det är alltså namnet på Tommy Granströms restaurang.

Han är helt ensam i jobbet. Och köttet röker han nattetid.

– Artikeln har självklart gjort en hel del, många säger att de läst om stället i Mitt i, säger Tommy Granström.

Vad säger de?

– De säger ju samma sak som tidigare, att det är bra mat. Och det är det ju. Kunderna kommer ju tillbaka.

Orkar du med detta eller?

– Jadå, det är fortfarande främst fredagar och lördagar som det är som mest att göra, då säljer jag mest.

Brisket (bringa) är det du satsar mest på. Varför? 

– Därför det är det bästa inom barbecue-världen och det är sjukt svårt att göra den perfekt. Det tar ju 11 timmar att röka köttet, säger Tommy Granström.

Han är lite stressad när Mitt i når honom, men berättar ändå med omsorg om hantverket kring bringan:

– Röker man med ekved under lång tid så får du den absolut godaste biten på hela kossan. Och man kan inte fuska när det gäller detta. Det är helt uteslutet att använda el, kol eller gasol, säger han.

Tommy Granström är inte ensam om att öppna serveringar eller kafé i Haninge.

Under 2016 ökade antalet nyöppningar i kommunen, från 25 till 31. Detta visar siffror från Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund.