Sydstatare som håller stilen

Bar- klubb- och krog-konceptet Marie Laveau har blivit väletablerat på Hornsgatan och kön utanför brukar ringla lång på helgkvällarna. Gourmé och Gourmand banar väg genom baren till matsalen innanför.

Vännerna är sugna på cajundoftande sydstatsmat i höstkvällen. Gourmé börjar med krabbkaka (119 kronor) och den gör honom lycklig. Ytan är perfekt lätt friterad och krabbköttet saftigt med en gnutta chili och så lite pressad lime över.

Gourmand är upptagen med varma kreolkryddade räkor (102 kronor). Räkorna är heta, rökiga, och utsökta, och väl värda att kladda ner fingrarna för.

– Bra sting i de här, säger han.

Blåmögelost- och pecannötsallad (89 kronor) är en alldeles lagom förrättssallad som även innehåller, apelsin, rödlök, salladsblad och serveras med vinegrätt och chili. Det är bra balans mellan sötma, syra och sälta.

På Marie Laveau serveras huvudrätterna – kött eller fisk – rakt upp och ner och sedan väljer man tillbehör. Restaurangen är därför perfekt för sällskap om flera personer eftersom man då lätt kan beställa in flera tillbehör som man delar mellan sig.

Gourmé och Gourmand vill ha råd om tillbehör som passar bra till rätterna de väljer, men får inte mycket till vägledning. ”Allt passar, det beror på vad man tycker om” är budskapet från kyparen.

Gourmé väljer honungs- och ingefärsglacerad ungtupp (181 kronor). Köttet är milt och fint med en alldeles lagom sötsyrlig smak av marinaden.

Gourmand har beställt Marie Laveaus berömda chili (179 kronor) och serveras en tallrik med en näst intill svart klump. Det ser inte särskilt aptitligt ut – men det smakar desto bättre.

Köttet är trådigt och mört och smaken rejält rökig av chipotle­chili. Den är het, men inte så att smakerna försvinner. Gourmand har beställt ett bröd till som han fångar upp chilin med, och det rekommenderas.

– Det här kallar jag hard core chili. Den ger lite motstånd, som en rökig whiskey, säger han.

Havsaborre Louisiana style (196 kronor) serveras hel, med huvud och allt. Fisken är mjäll och fin och är fylld med fänkål och citron. Den utlovade chilin känns däremot inte av alls.

Majs, chorizo, tomat och paprika (35 kronor) är ett härligt tillbehör och det smakar som om majs-kornen precis har skrapats av från kolven. Apple slaw (30 kronor) med äpple, morot och rödkål är en fräschare och krispigare variant av cole slaw och morotschutneyn (25 kronor) lirar fint med ungtuppen.

Till efterätt smäller Gourmé och Gourmand till med två amerikanska klassiker. Pecan- och bourbonpaj (92 kronor) är väldigt god med mycket smak av kanel. Red velvet cheesecake (86 kronor) är en rejäl bit som gott räcker att dela på två. Den är inte särskilt söt, vilket uppskattas.

Marie Laveau förvandlas mer och mer till uteställe vad kvällen lider. Det kan vara trevligt att få en allt i ett-upplevelse, men det har sina nackdelar. Restauranggästerna delar toalett med bargästerna och så mycket mer behöver kanske inte sägas om det.

Det här kallar jag hard core chili. Den ger lite motstånd, som en rökig whiskey.

Fakta

Marie Laveau

Kök: Amerikansk sydstatsmat med fokus på Louisiana.

Miljö: Här är middag plus en drink i baren som en hel utekväll.

Pris: Varmrätter 165–310 kronor.

Fakta

Foto: Åsa Sommarström