Tapas i ny regi i krogtäta kvarter

Tomat och mozzarella.
Tomat och mozzarella.

När Gourmand går längs trånga Bondegatan västerut mot Götgatan slås han av en mäktig storstadskänsla. Gatan tar slut i den vägg Skatteskrapan utgör och han tänker att det här är nog det närmaste New York man kommer här på Södermalm.

Gourmé står redan och väntar i entrén till tapasrestaurangen B1:an, som tidigare hetter Tvärsöver, och erinrar sig några uppsluppna danskvällar i La Cucarachas källare på andra sidan gatan.

Kring den i mitten tronande baren formerar sig några enkla bord som ett antal brokiga sällskap i yngre medelåldern tagit i besittning.

I andra änden av den trånga men trivsamma lokalen breder en lång hörnsoffa med soffbord ut sig.

– Minns du, senast vi var här satt jag dubbelvikt och försökte få i mig maten där, säger Gourmand, märkbart lättad över att de nu fått plats vid ett av de normalhöga borden.

Till skillnad från då de sist var här är servicen denna gång mycket rapp och vänlig.

– På gränsen till översvallande kanske, muttrar Gourmand, som inte är helt nöjd med sin första rätt, champinjoner i vitt vin och vitlök (47 kronor). Champinjonerna känns något vattniga och varken vinet eller vitlöken sätter avtryck. Den friterade potatisen med tomatsås (59 kronor) är visserligen ganska friskt krispig, men tomat-såsen är på tok för söt och får tyvärr en kantring åt stark ketchup.

Jätteräkorna I vitlök och olja (69 kronor) är spänstiga men något mesiga i styrka.

– Nåväl, det här är alls inte sämre än när jag ätit tapas i Spanien, säger Gourmé resvant.

Den antagligen minst spanska tapasvarianten, råraka med rökt lax och pepparrotskräm (69 kronor), går han emellertid igång på.

Rårakan är underbart krispig och laxen rökig, men den kalla krämen hade kunna fått smaka mer pepparrot.

Quesadilla med kyckling (75 kronor) kommer med en guacamole som är aningen för mild i smaken.

– Men konsistensen är det inget fel på, konstaterar Gourmé.

Gourmand förser sig ur det rykande heta fatet med strimlad ryggbiff i skysås med kantareller (69 kronor). Men efter en inledande hyllning konstaterar han att det egentligen smakar ungefär som en ordinär boeuf bourgu­ignon, med champinjonerna utbytta mot kantareller. Och inte blir han direkt mätt av allt detta småätande.

En tallrik vackert staplade tomat- och mozarellaskivor (63 kronor) lättar upp efter den tunga kötträtten.

Dessertmenyn är inte omfattande, och vännerna avstår möjligheten att beställa en chokladfondue med marshmallow och frukt (149 kronor för två) av skälet att det helt enkelt skulle bli för sött.

I stället tar de in var sin portion Stockholm noir, två chokladtryfflar och kaffe (59 kronor).

– Ja, du. Om de här chokladbitarna inte hade väckts från frysen så gav de åtminstone ett rejält tuggmotstånd, konstaterar Gourmand.

När de skiljs åt får Gourmand sin vän med på att det blir han som bestämmer var de ska äta nästa gång. Det har blivit tapas lite väl ofta, tycker han.

Fakta

B1:an (fd Tvärsöver)

Kök: Spanskt, lite flört med svenskt och mexikanskt.

Miljö: Lång soffa och bar bäddar för häng kvällen lång.

Pris: Tapas 29–85 kronor.